Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí se za ekonomickými událostmi uplynulého týdne

Je neděle večer, a tedy je čas ohlédnout se významnými ekonomickými událostmi uplymulého týdne s cílem přinést podněty k zamyšlení. Rozhodně se nepouštím do politických ani ekonomických analýz a investičních doporučení.

Před pár dny se mě kamarád zeptal, proč píši více o trzích v USA než o těch našich, a zda to není trochu mimo mísu. Dílem mu dávám za pravdu, většinu svých aktiv máme zde (nemovitosti, účty, penzijka, stavebka…). Na svou obranu uvádím, že americké trhy považuji za globální hybnou sílu, která přímo či nepřímo částečně ovlivní dění i u nás. Protože většina zpráv je spíše negativních (roste inflace, rostou sazby….), možná podvědomě upínám pozornost tam, kde mne to méně bolí. Začněme tedy ohlédnutím u nás doma

 

Ve svém rozhovoru pro Právo (11.6.) rozebírá odstupující guvernér ČNB svůj pohled na inflaci. Osobně souhlasím s tím, že jedno, odkud růst cen přichází, ale pokud trh růst cen akceptuje, je na trhu příliš peněz, a je potřeba je odčerpat (zvyšováním úroků). Pan Rusnok očekává, že inflace bude kulminovat kolem 17% během června/července. Osobně si myslím, že to bude výše (nezapomínejme, že cílem ČNB je cenová stabilita, tedy odhady budoucího vývoje musí být z logiky věci vychýlené k optimistickému nadhledu). 

 

Podle posledních odhadů ČNB jsou u nás nemovitosti nadhodnoceny o 40%.Pokud by tento pohled (ať již je správný či nikoliv) převzaly komerční banky, začaly by pravděpodobně u řady “hypotečních dlužníků” požadovat navýšení zástavy (v případě, že je hypotéka jištěna nemovitostí, na níž je poskytnuta). Proces “převzít pohled” není tak jednoduchý, a nepřišel by přes noc. Nicméně pokud je Váš závazek vůči bance srovnatelný s aktuální cenou zastavené nemovitosti, zamyslel bych se nad tím, jak si (nejen) pro takový případ vybudovat finanční rezervu.

 

V pátek byl zveřejněn růst cen výrobců v České repiblice. Žebříčku suverénně kraluje zemědělství s meziročním nárůstem 39%. Tento nárůst se propíše do spotřebitelských cen za typicky 6 měsíců. Lze tedy očekávat, že ceny potravin nadále výrazně porostou. 

 

Český statistický úřad zveřejnil výši inflace za první čtvrtletí tohoto roku,která dosáhla 11,2%. Nejrychleji rostly ceny bydlení, energie, potravin a dopravy. Tyto položky tvoří většinu výdajů nízkopříjmových domácností, které inflaci pociťují nejvíce (což ale neznamená, že ostatních se týká méně). 

 

Pozitivní zprávou je, že se náš automobilový průmysl patrně odrazil ode dna, a výroba automobilů v květnu meziročně vzrostla o 12,8% a blíží se předcovidové úrovni. 

 

Ve Spojených státech zasedala ve středu FOMC (Federal Open Market Committee) americké centrální banky FED, a zvýšila sazby o 0,75% (nejvýše od roku 1994). FED plánuje udržet tuto rychlost zvyšování sazby i na dalších zasedáních. Na konci roku by se tedy základní dolarová sazba měla pohybovat mezi 3,4% a 3,75%. Trhy ve středu zareagovaly na oznámení FEDu masivním růstem akciových indexů. Ve čtvrtek však došlo k vystřízlivění - patrně v kombinaci s negativními zprávami z americké ekonomiky - jednak maloobchodní tržby meziměsíčně poklesly o 0,7%, rovněž poklesl počet nově zahájených staveb rodinných domů, a narostl počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Rovněž produkce amerického průmyslu zaostala za očekáváním, když vzrostla meziměsíčně o 0,2% místo očekávaných 0,4%. 

 

Trochu mimo pozornosti médií je informace o rychlém růstu výnosů na amerických dluhopisech, a to jak na státních (výnos na populárních desetiletých vládních dluhopisech vzrostl poprvé od roku 2011 až na 3,5%) tak i na firemních, kde se dle agentury Bloomberg přiblížil průměrný výnos na korporátním dluhopisu k 5% (což je nejvyšší úroveň od roku 2009). Růst výnosů na dluhopisech prodraží všem dlužníkům (státu, firmám) obsluhu jejich stávajících (rekordních) dluhů. To povede s velkou pravděpodobností k dalším poklesům akciových trhů a škrtům ve státním rozpočtu. Srovnání s roky 2011 a 2009 může budit pocit návratu k historickým maximům, ale snižování úrokových sazeb zahájil v USA v roce 1980 tehdejší president Ronald Regan. Tedy k maximům  máme ještě daleko.

 

Ve středu proběhlo mimořádné zasedání vedení Evropské centrální banky (ECB). Cílem bylo připravit opatření, která zamezí fragmentaci dluhopisových trhů eurozóny. Pojem fragmentace v praxi znamená, že rozdíl výnosů mezi italským a německým vládním dluhopisem byl  před zasedání ECB 240 procentních bodů. Výnos na italských dluhopisech byl  4,2%, kdežto na německém vládním dluhopisu byl výnos 2,8%. Výše úroku zahrnuje riziko, se kterým věřitel půjčuje peníze dlužníkovi. Je tedy jasné, že trhy věří Itálii podstatně méně než Německu - minimálně co se týče schopnosti splácet své závazky. Itálii se při její míře zadlužení výrazně prodražuje obsluha státního dluhu. Riziko kolapsu třetí největší evropské ekonomiky nutí ECB jednat. Kromě nakupování italských dluhopisů a snížení úrokové sazby nemůže ECB dělat nic. Obě řešení však vedou k dalšímu navyšování likvidity na trzích, a růstu inflace Eura. 

 

Průmysl v eurozóně zpomalil, a proti loňskému roku se propadl o 2%. 

 

Evropská unie se potýká s rekordní inflací - v květnu dosáhl meziroční nárůst spotřebitelských cen 8,8%.

 

Před nedávnem jsem zde psal o stabilitě švýcarského franku. To, že švýcarská centrální banka skutečně o frank pečuje, se ukázalo v tomto  týdnu, kdy banka zvedla sazbu o 0,5%. Je pravda, že základní úroková sazba je na franku i po tomto zvýšení záporná (-0,25%), ale i tak frank zpevnil například vůči Euru.

 

Doufám, že jste oslavili v pátek den daňové svobody a přeji úspěšný start do nového týdne.

 

Autor: David Kunc | neděle 19.6.2022 23:46 | karma článku: 8,04 | přečteno: 181x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,24 | Přečteno: 94x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik