Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí se za ekonomickými událostmi 25. týdne

Je neděle večer, a tedy je čas ohlédnout se významnými ekonomickými událostmi uplymulého týdne s cílem přinést podněty k zamyšlení. Rozhodně se nepouštím do politických ani ekonomických analýz a investičních doporučení.

Pro nás nejdůležitější událostí bylo středeční zasedání bankovní rady České národní banky, na kterém její členové odsouhlasili zvýšení základní úrokové sazby o 125 bazických bodů, a ta tak dosáhla 7%, což je nejvýše od května 1999.  V médiích se množí články chválící či zatracující postup bankovní rady. A často mají obě strany ve svých podpůrných argumentech pravdu. Spíše než hledat, který názor je ten “správný”, je třeba se zaměřit, k čemu ta či ona politika ČNB povede, a jak se proti jejím dopadům co nejlépe zabezpečit. I z tohoto pohledu je tedy důležité, že z ČNB již zaznívají názory, že by maximum inflace mohlo být 18%.

 

S tématem inflace souvisí recese, o které se stále častěji slyšíme od politiků i ekonomů. Recese je definovaná  jako dva kvartály po sobě mezikrartálně klesající HDP. Vzhledem k tomu, že se americká ekonomika v prvním kvartále propadla, a v tomto kvartále se pohybuje kolem nuly, je riziko recese poměrně reálné. To by dále podkopalo výhled spotřebitelů a jejich ochotu utrácet. S tím patrně počítá i guvernér FEDu, který  k tomu ve svém vystoupení s Senátu uvedl, že dosažení tzv měkkého přistání (tedy mírný dopad zvyšování sazeb na ekonomiku) bude velmi těžké dosáhnout. V tomto kontextu příliš povzbudivě nevyznívá ani výrok americké ministryně financí Janet Yellenové, která o víkendu prohlásila, že americká ekonomika sice zpomalá, ale recese není nevyhnutelná. 

 

Agentura Bloomberg se zaměřila na stav trhu nemovitostí v OECD státech. K hodnocení, jak moc je trh “nafouknutý” bylo použito pět indikátorů. Nejdůležitější z nich je poměr ceny a nájemného (reálný výnos z nemovitosti - čím nižší, tím spekulativnější jsou nákupy investičních nemovitostí) a poměr ceny k příjmům (indikující míru dostupnosti bydlení bez použití hypotéky). Česká republika se v pomyslném žebříčku umístila na druhém místě (tedy země s druhým nejrizikovějším nemovitostním trhem), a to za Novým Zélandem. Rizikovost trhu s nemovitostmi nezahrnuje další faktory ovlivňující jeho stabilitu, jako je míra inflace, míra objem dluhu v nemovitostech a růst úrokových sazeb, které budou splácení tohoto dluhu prodražovat. 

 

Německo se potýká s rekordním růstem výrobních cen v průmyslu. Ty v květnu proti dubnu vzrostly o 1,6%, a meziročně se jejich tempo zvýšilo na 33,6%, což je nejrychlejší růst těchto cen za celou historii jejich měření od roku 1949. To, že se tento růst následně propíše do spotřebitelských cen, není asi třeba zdůrazňovat.

 

Německému hospodářství rozhodně nepomáhá ani ruské omezení dodávek plynu, které jeho ceny tlačí dále vzhůru (a tím i naši elektrickou energii). Německá vláda vyhlásila stav výstrahy, tedy druhý stupeň ze tří na pomyslné škále naléhavosti situace. Třetí stav je stav nouze, kdy Spolková agentura pro sítě může rozhodovat, koho v dodávkách plynu upřednostní (jinými slovy, na koho se nedostane). 

 

Inflace roste i ve Velké Británii, kde dosáhla 9,1%, a je nejvyšší za posledních 40 let (od března 1982). Výrobní ceny v květnu vzrostly nejvíce za posledních 45 let. 

 

Podle OSN jsou aktuálně potraviny v reálném vyjádření nejdražší od 60. let minulého století. Drahotou potravin trpí zejména obyvatelé zemí “třetího světa”, jejich výdaje za potraviny spolkly již před růstem cen nadpoloviční část jejich přijmů. 

 

 

 

Autor: David Kunc | pondělí 27.6.2022 9:01 | karma článku: 8,38 | přečteno: 179x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik