Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohlédnutí se za ekonomickými událostmi 29. týdne

Je neděle večer, a tedy je čas ohlédnout se významnými ekonomickými událostmi uplymulého týdne s cílem přinést podněty k zamyšlení. Rozhodně se nepouštím do politických ani ekonomických analýz a investičních doporučení

Patrně nejvýznamnější událostí kočícího týdne bylo zasedání Evropské centrální banky (ECB), na kterém byly v poprvé po více než 10 letech zvýšeny úrokové sazby, a to o plných 0,5%, což je dvojnásobek toho, co trh očekával (0,25%). Hlavní sazba se tedy posunula z 0% na 0,5% a depozitní sazba z -0,5% na 0%. Na první pohled se může zdát, že se jedná o velmi pozvolné zvyšování sazeb, ale sazby se poprvé od roku 2014 přehouply ze záporných hodnot. Dopady na obsluhu dluhu nejvíce zadlužených zemí však mohou být poměrně značné (například loni platila Itálie za svůj státní dluh 0,1% úroků, nyní se jí splátka začne minimálně 4x zvyšovat). I proto současně se zvýšením sazeb (které je protiinflační) představila ECB program TPI (Transmission Protection Instrument), což není nic jiného, než nástroj na nákup státních dluhopisů zemí jižního křídla (Itálie, Španělsko, Řecko, Portugalsko), které jsou vysoce zadlužené, a investoři tlačí úrokovou sazbu vládních dluhopisů vzhůru (tedy vidí státní dluhopisy těchto zemí jako rizikové aktivum). Proto je bude možné, aby tyto tlaky na růst úrokových sazeb mirnila ECB přímým nákupem těchto dluhopisů. Jen bych rád zopakoval, že zatímco zvyšování sazeb je protiinflační nástroj, nákup vládních dluhopisů v mnoha případech slouží k nastartování inflace. 

 

A brzdit inflaci v eurozóně i v evropské unii je opravdu potřeba - v červnu dosáhla v eurozóně hodnoty 8,6%, v celé evropské unii pak 9,6%. Není třeba zdůrazňovat, že se jedná o rekordní hodnoty.

 

Inflace roste i ve Velké Británii - dosáhla hodnoty 9,4% a vytvořila nová maxima za posledních 40 let (nejvyšší inflace od února 1982). Inflace by měla v říjnu přesáhnout dokonce 11% díky očekávanému růstu cen energií.

 

Podle analytiků přední ratingové agentury S&P Global klesne HDP v eurozóně o 0,1% (trh doposud počítal s růstem 0,2%).

 

Odhad růstu HDP se významně snížil i pro Německo, kde by měla ekonomika letos i příští rok růst tempem 1,6%. 

 

MMF plánuje výrazně snížit odhad růstu globální ekonomiky. V dubnu jej snížil z 4,4% na 3,6%. Nová prognóza bude zveřejněna tento měsíc.

 

Podle odhadu atlantského FEDu by americký HDP měl za druhé čtvrtletí klesnout o -1,2%. Jelikož HDP kleslo již v prvním čtvrtletí, dostali by se Spojené státy technicky do recese. Jen den před oficiálním zveřejněním údajů o HDP zveřejní centrální banka (FED) další zvýšení sazeb. Pokud  se americká ekonomika propadne do recese, může FED na dalších zasedáních svůj postoj přehodnotit a přestat sazby zvedat. Dokonce se může vrátit k nákupu dluhopisů, aby padající ekonomiku opět nastartoval. O této variantě velmi zajímavě pojednává podcast investičního webuhttps://www.youtube.com/watch?v=EgrMcxRo45E&t=564s.

 

Čínská ekonomika v 1Q mezičtvrtletně poklesla o 2,6% díky své politice boje proti covidu. Data pro 2Q ukazují nejen q/q zlepšení, ale i v meziročním srovnání. To je oddych i pro globální ekonomiku. Korekce cen kontejnerové dopravy z Číny procházejí korekcí – dobrá otázka je, zda kvůli snížení napětí v dodavatelských řetězcích (= zlepšení nabídky) nebo protože oslabuje poptávka). Každopádně vývoj naznačuje, že by mohly slábnout inflační tlaky.

 

Dobrá zpráva se týká indexu MSSCI (Morgan Stanley Supply Chain Index), který měří napětí v dodavatelských řetězcích a poprvé se v letošním roce zlepšil. A to díky poklesu cen dopravy, zlepšení času dodávek a poklesu „nestihání“

 

Spotřebitelská důvěra v eurozóně se v červenci dál významně snížila na úroveň -27 bodů. Ukazatel se tak dostal na nejhorší úroveň za období od roku 2007 (toto období přitom obsahuje světovou finanční krizi, evropskou dluhovou krizi i koronakrizi).

 

Poptávka po hypotékách je v USA nejnižší za posledních 22 let a ukazuje na ochlazení trhu s nemovitostmi.    Žádosti o hypotéku meziročně klesly o 19%. 

 

Šéf americké investiční banky Goldman Sachs - David Solomon - na adresu globálně rozběhlé inflace uvedl, že není vůbec jisté, zda dojde do konce tohoto roku k jejímu alespoň částečnému utlumení. 

 

Autor: David Kunc | pondělí 25.7.2022 0:51 | karma článku: 5,02 | přečteno: 98x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 88x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 111x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 7,96
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik