Ekonomické události 35. týdne

4. 09. 2022 23:10:26
náš růst HDP, rekordn inflace eurozóny, snaha EU zastropovat ceny plynu, silná americká ekonomika - o tom všem se můžete dočíst v tomto článku

U nás se tento týden objevilo několik zajímavých údajů, které určitě zasluhují pozornost. Za zmínku určitě stojí růst hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí tohoto roku - meziročně ekonomika vzrostla o 3,7%, a proti prvnímu čtvrtletí tohoto roku posílila o 0,5%. Vzhledem k problémům, kterým v těchto měsících čelíme (válka na Ukrajině, stále ještě ne zcela funkční dodavatelské řetězce, klesající poptávka...) jde o velmi solidní růst. Zda tento trend vydrží i další čtvrtletí je otázka. Většina analytiků bohužel očekává, že nikoliv - tzv. přredstihový ukazatel PMI (index nákupních manažerů) pro průmyslovou výrobu zůstal v srpnu na stejné hodnotě jako v červenci - 46,8 bodů (hodnota pod 50 znamená, že se v daném sektoru klesá ekonomická aktivita). V průmyslu klesá zejména počet nových objednávek, a dochází postupně k propouštění zaměstnanců.

Další důležitou informací je, že objem nově poskytnutých hypoték (těch skutečně nových, bez refixace) klesl v červenci pod 10 miliard korun. Jde o nejnižší hodnotu od roku 2016 - oproti červnu došlo k poklesu o 40%. To byly ale ceny nemovitostí mnohem nižší. Počet hypoték tedy drasticky poklesl.

Zajímavá je i zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKU), podle které byla loni Česká republika nejrychleji se zadlužující zemí evropské unie. Podíl veřejného dluhu k HDP loni narostl o 4,2%. Ve stejném roce dokázalo dvacet zemí EU své zadlužení dokonce snížit. Zarážející je, že loni sice naše HDP rostlo jedním z nejpomalejších temp v EU (růst 3,2%, což bylo o 2.1 procentního bodu pod průměrem EU), ale naše nezaměstnanost byla v rámci EU nejnižší (2,8%). To se dá vykládat tak, že při současné struktuře našeho hospodářství rychleji růst nemůžeme. A nebo nízká nezaměstnanost souvisí s rychlostí růstu našeho dluhu (zaměstnanost byla částečně udržovaná uměle pomocí státních dotací, což výrazně dopomohlo roztočit inflaci)

Na konci srpna byl deficit státního rozpočtu 231 miliard korun. Jde sice o lepší výsledek než v loňském roce, ale schodek je nižší pouze díky vyšším výběrům DPH. A výběry DPH jsou vyšší zejména díky inflaci.

Zprávy z evropské unie se nesou ve znamení vysoce volatilního trhu s energiemi (v pondělí padl nový cenový rekord termínovaného kontraktu elektrické enegie - 1050 Euro/MWh, ve čtvrtek cena klesla na “pouhých” 486 Euro/MWh. Do cen elektřiny se promítají (mimo jiné) kolísající ceny zemního plynu. Situace je natolik závažná, že šéfka Evropské komise - Ursula von der Leyenová navrhuje zastropovat ceny ruského plynu přepravovaným potrubím z Ruska. Kolísající (spíše rostoucí) cena energií se podílí na růstu inflace eurozóny. Ta v srpnu vzrostla na rekordních 9,1%. Při tomto růstu inflace trhy sází na to, že ECB v září zvedne sazby o 75 bazických bodů. V tomto smyslu se vyjádřila i členka výkonné rady ECB Isabel Schnabelová minulý týden na konferenci v Jackson Hole.

Americká ekonomika zatím odolává vlivu růstu úrokových sazeb, a tak jsou americká makra stále pozitivní. V srpnu bylo otevřeno 315.000 nových pracovních míst mimo zemědělství, což je sice o 3.000 méně, než byl optimistický odhad, ale stále se jedná o velmi slušný růst. Průměrné hodinové mzdy rostly o 5,2% (tedy američanům klesá jejich mzda pomaleji než nám). Aktivita (měřená indexem PMI) v americkém průmyslu v srpnu klesla na 51,5 bodu z červencových 52,2 bodů. I tak je průmysl stále ještě v růstové zóně.

Silná data z amerického hospodářství utvrzují investory v tom, že FED bude nadále pokračovat v restriktivní měnové politice.To pomohlo poklesu všech významných amerických akciových indexů (Dow Jones, S&P 500 I NASDAQ) v minulém týdnu klesly v rozmezí 2,99% - 4,21%. Problémy Evropy s ruským plynem a rostoucí inflací eurozóny udržují euro pod paritou vůči americkému dolaru.

Autor: David Kunc | neděle 4.9.2022 23:10 | karma článku: 6.54 | přečteno: 96x

Další články blogera

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 101 | Diskuse

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 87 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma článku: 8.63 | Přečteno: 94 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 23.74 | Přečteno: 415 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 8.27 Průměrná čtenost 116

Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...