Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 36. týdne

Většina statistických údajů, které byly v minulém týdnu zveřejněny, ukazuje na zpomalování jak lokálních ekonomik, tak i té globílní. Významnou událostí bylo zvednutí úrokových sazbe pro Euro, což může oslabi kurz naší koruny.

Aktuální údaje, zveřejněné v končícím týdnu signalizují, že (nejen) naše ekonomika zpomaluje. 

 

Objem reálných tržeb v českém maloobchodě se v červenci meziměsíčně snížil o 0,6 %. V meziročním vyjádření byly tržby nižší o 6,5 % (růst očištěný jen o vliv kalendáře a nikoliv sezónnost dosáhl dokonce -7,2 %). Značně se snížily tržby internetových prodejců - meziročně o 5,9% (a snižují se bez přerušení již od začátku roku). Tržby klesají vlivem poklesu reálných mezd (ceny rostou rychleji než mzdy) a také snahou domácností vytvořit finanční rezervu pro nejbližší měsíce, v nichž očekávají další zhoršení své finanční situace.

 

Příliš se v červenci nedařilo ani tuzemskému průmyslu - ten meziměsíčně klesl o 0,3% a meziročně reálně rostl o 0,8%. Na vině jsou částečně vysoké srovnávací hodnoty z loňského roku, ale i pokles produkce v odvětvích náročných na elektrickou energii  (výroba kovů, hutnictví, slévárenství). Počet zaměstnanců v průmyslu se meziměsíčně snížil o 0,1%.

 

V srpnu vzrostla nezaměstnanost proti červenci o 0,1% na 3,4%

 

Po 15 měsících rovněž klesla stavební produkce, a to o 2,7% meziročně. Počet zahájených bytů meziročně klesl o 28,6% a počet dokončených bytů klesl o 6%. Pokles je dán zejména nedostatkem některých stavebních materiálů (mnohdy dovážených z Ukrajiny), nedostatkem pracovních sil (z Ukrajiny) a obavou investorů z dalšího vývoje celkových nákladů,

 

I v červenci pokračovala Česká národní banka v intervencích (nákupech koruny za Eura) ve snaze zabránit poklesu kurzu koruny vůči Euru. Tyto nákupy snížily během jednoho měsíce zásoby Eura o přibližně 3% a od května o cca 10%. Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka zvýšila na svém čtvrtečním zasedání úrokovou sazbu o 0,75%, snížil se rozdíl úročení koruny a Eura, což může vést k dalším tlakům na pokles kurzu koruny. 

 

Jak jsem uvedl o řádek výše, ke konci týdne zvýšila Evropská centrální banka (ECB) úrokovou sazbu na Euru o 75 bazických bodů. Jedná se o nejvyšší zvýšení sazeb v historii eurozóny, a základní úroková sazba na Euru dosáhla 1,25%.ECBvýrazně zrevidovalainflačníprojekce a nyní se průměrnáinflacev letošním roce očekává na úrovni 8,1 %, v příštím roce 5,5 % a v roce20242,3 %

Vzhledem k tomu, že inflace v eurozóně dosáhla minulý měsíc 9,1%, je na Euru výrazně nižší záporná reálná úroková sazba (inflace - základní úroková sazba). V eurozóně jde o -7,85%, zatímco u nás je to –10,5% (připomínám, že naše inflace v červenci byla 17,5%, základní úroková sazba je 7%). 

Christian Sewing, generální ředitel Deutsche Bank, ve svém středečním projevu uvedl, že recese německé ekonomiky je neodvratitelná. 

Zástupci americké centrální banky (FEDu) vyjadřují ve prospěch pokračování přísné měnové politiky a udržení tempa zvyšování úrokových sazeb.  Vyjádřil se tak v pátek nejen guvernér Jerome Powell na 40. výroční konferenci Cato institute, ale i  guvernér Richmondského FEDu Thomas Barkin. Ve svém projevu uvedl, že sazbu ve výši 4% by považoval za přiměřenou.

 

Analytici japonské banky Nomura snížili odhad růstu čínského HDP na 2,7%. K poklesu HDP přispívají čínská proticovidová opatření nulové tolerance. Patrně i v jejich důsledku poklesl  srpnový export Číny do Spojených států o 3,8%, poprvé od května 2020.  Tento pokles mnozí analytici interpretují jako signál zpomalování globální ekonomiky.

Pokles výkonu globální ekonomiky  naznačují i tzv. předstihové indikátory (PMI - index nákupních manažerů). Tzv. kompozitní globální index nákupních manažerů (kombinace PMI indexu pro průmysl a pro služby)  poklesl v srpnu na hodnotu 49,3 bodů (hodnota pod 50 symbolizuje pokles ekonomické aktivity. 

 

Autor: David Kunc | neděle 11.9.2022 22:16 | karma článku: 10,62 | přečteno: 128x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik