Ekonomické události 38. týdne

25. 09. 2022 22:36:26
Americká centrální banka dále zvyšuje úrokové sazby. Je to od nás příliš daleko a nemá to na nás vliv? Bohižel ne, díky tomuto kroku zdražuje dolar a tím nám zdražuje dovoz všech surovin, což posiluje inflační tlaky.

U nás se kromě komunálních volen, které rozhodně nespadají do ekonomických událostí, toho až zas tak moc v končícím týdnu nedělo. Ale něco přeci...

Paní Eva Zamrazilová (víceguvernérka ČNB) v rozhovoru pro Deník N uvedla, že česká inflace již může být na vrcholu, zvrátit jí může (mimo jiné) rychlý růst mezd. To, že se naše inflace patrně přiblížila svému maximu ukazuje i růst cen průmyslových výrobců - tempo jejich růstu v srpnu zpomalilo na 25,2% (z červencových 26,8%). U zemědělských výrobců růst zpomalil z červencových 39,8% na 38,3% v srpnu. Proti například Německu (viz dále) jsme na tom dobře.

Velmi rád čtu články pana Davida Navrátila (hlavní ekonom České spořitelny). V jednom článku píše o tom, že u nás vybereme na daních z majetku 0,2% HDP, zatímco průměr v rámci OECD je 1,8%. A náš výběr daní z majetku nás řadí na úroveň Guatemaly. Nelenil jsem, a podíval jsem se, jaký je veřejný dluh k HDP v této zemi. A odpověď asi nikoho nepřekvapí - je to 38%. Tedy velmi nízko, například v porovnáním s Itálií, kde je veřejný dluh k HDP kolem 150%. Otázka tedy je, zda se chceme zadlužit stejnou měrou jako “vyspělé” země OECD a odvádět z našeho majetku téměř 10x více.

Na světových trzích přitahovala nejvíce pozornosti americká centrální banka (FED) a její zvyšování úrokových sazeb. Podle očekávání byly sazby zvýšeny opět o 75 bazických bodů na rozmezí 3 - 3,25%. Guvernér FEDu Jerome Powell naznačil, že by FED mohl zvyšovat sazby do konce roku v rozsahu 100 -125 bazických bodů, a výsledná restriktivní sazba by mohla dosáhnout úrovně 4,5 - 5,00% Kromě zvyšování sazeb realizuje FED důsledně politiku kvantitativního utahování (prodej dříve nakoupených dluhopisů), a měsíčně stáhne z oběhu 95 miliard dolarů. V důsledku těchto informací se zvýšily výnosy na desetiletých amerických vládních dluhopisech na 3,7% a jsou nejvýše od roku 2011. Dolar posílil na kurz 0,981 za euro, a je tak nejvýše za posledních 20 let. To bohužel pro nás i pro celou EU znamená nárůst cen (= obnovení inflačních tlaků) dovážených komodit, které se naceňují v dolaru (téměř všechny). Není totiž asi třeba zdůrazňovat, že dolar posiluje i vůči naší koruně - v tomto týdnu se obchodoval již nad 25,4 Kč.

Ve své prognóze zvýšil FED odhad nezaměstnanosti pro rok 2023 ze současných 3,7% na 4,4%.

Americký investor Ray Dalio odhaduje, že při sazbě 4,5% klesnou americké akcie o 20%. Vzhledem k tomu, že vychází ze stejné logiky, jako můj oblíbený autor Andre Kostolany, tak této prognóze věřím.

Velmi důležitým údajem pro evropské trhy bylo zveřejnění růstu cen v německém průmyslu. A zde bohužel ceny rostly nejrychleji od začátku jejich sledování v roce 1949 - meziročním tempem 45,8%.

Členka výkonné rady ECB Isabel Schnabel řekla, že inflace je stále příliš vysoká, a je třeba zvedat úrokové sazby. Trh posunul očekávání úrokových sazeb na 3% pro červenec 2023.

Úrokové sazby se zvedaly i v zemích s (pro nás) velmi nízkou inflací - Švýcarsku a Norsku. Úrokovou sazbu zvedla i britská centrální banka. Úrokové sazby se teď zvedají téměř všude (kromě ČÍny, jejíž ekonomika výrazně zpomaluje, a čínská centrální banka úrokové sazby snižuje ve snaze restartovat ekonomiku), stejně tak jako se v době COVIDu po celém světě tiskly peníze. Je vidět, že inflace a tisk nekrytých peněz spolu asi souvisí.


Autor: David Kunc | neděle 25.9.2022 22:36 | karma článku: 8.82 | přečteno: 109x

Další články blogera

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 101 | Diskuse

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 87 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma článku: 8.63 | Přečteno: 94 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 8.27 Průměrná čtenost 116

Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...