Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ekonomické události 42, týdne

Tento týden byl bez významných ekonomických maker. Akcie rostly jak v USA tak v Evropě. Žádné zprávy, dobré zprávy?

Končící týden nebyl příliš bohatý na makroekonomická data a události, a možná právě proto všechny tři nejdůležitější americké akciové indexy (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) výrazně rostly, a připsaly si nejvyšší týdenní zisk za poslední čtyři měsíce. Pomaleji rostla i pražská burza, i hlavní akciový index eurozóny. Skoro to vypadá, že se trhy chovají podle hesla “žádná zprávy = dobré zprávy”.  A nebo nám méně špatné zprávy dnes připadají jako dobré zprávy. 

Například americká ministryně financí Janet Yellenová pozitivně hodnotí letošní očekávaný schodek státního rozpočtu ve výši 1,375 bilionu dolarů. Ano. proti loňskému schodku 2,776 bilionu dolarů (12,1% HDP) je tento schodek nízký, ale proti předcovidovému roku 2019 (984 miliard dolarů, 4,6% HDP), je to stále hodně. A to rok 2019 byl z hlediska absolutní i poměrové (vzhledem k HDP) výše schodku nadprůměrný. Jinými slovy, přes veškeré snahy zatím zadlužování největší ekonomiky světa stále zrychluje, čímž nafukuje pomyslnou finanční bublinu. 

Na druhou stranu, americký průmysl v září zrychlil (produkce vzrostla meziměsíčně o 0,4%), a tak možná schodek rozpočtu vůči HDP bude vypadat lépe než absolutní částka. 

Data o růstu průmyslové výroby by měla podpořit další zvyšování úrokových sazeb (americká ekonomika nezpomaluje ani pod vlivem vysokých úrokových sazeb). Alespoň teoreticky. V praxi se už ale ozývají názory některých guvernérů FEDu (Chicago, Kansas…), že současné tempo zvyšování sazeb je příliš rychlé, a může americkou ekonomiku zavést do recese. Je pravda, že zvyšování amerických sazeb je nejrychlejší od začátku osmdesátých let, ale je také pravda, že i americká inflace je nejvyšší za posledních 40 let. Z přepisů prohlášení a tiskových konferencí jsem pochopil, že tempo zvyšování sazbe by mělo zvolnit (pokud vůbec) až v prosinci, pro listopad trhy očekávají růst sazeb opět o 0,75%.

 

Pojďme se podívat do Čech. Náš plánovaný schodek rozpočtu pro letošní rok je 375 miliard Kč, což je vyšší schodek, než v roce 2020 (367 miliard Kč), a jen o něco málo nižší než v roce 2021 (420 miliard). Půjde tak o druhý až třetí nejvyšší deficit v historii České republiky. I když jsou peníze vydávány na pomoc potřebným, vysoký schodek rozpočtu inflaci spíše podporuje, než aby ji brzdil. Tuto půjčku budeme tedy v budoucnu splácet i s úroky, a to buď formou inflace, či vyššími daněmi (v krajním případě obojím).

To, že inflace nás ještě zdaleka neopouští, ukazuje i opětovné zrychlení růstu cen v průmyslové výrobě. Zatímco ceny zde v srpnu meziměsíčně klesly o 0,1%, v září zrychlily, a meziměsíčně vyrostly o 1,2%.  Možná i proto se víceguvernér ČNB Marek Mora v rozhovoru pro E15 vyjádřil pro další zvyšování sazeb, a to minimálně o 50 bazických bodů. Na jeho stranu se přiklání i další člen bankovní rady Oldřich Dědek, který chce zvýšením sazeb snížit mzdové inflační tlaky a stabilizovat kurz koruny. 

 

Německá ekonomika se podle analytiků propadne již letos do recese. Ve své studii to uvádí ČNB.

 

Jádrová inflace v Japonsku dosáhla úrovně 3%. Ve srovnání s hodnotami v evropské unii či USA jsou tyto hodnoty nízké. Jelikož má ale Japonsko v rámci OECD nejvyšší státní dluh (cca 

260% HDP), je manévrovací prostor japonské centrální banky výrazně limitovaný. Prozatím banka zahájila intervence (nákup) ve prospěch jenu, jehož kurz je vůči dolaru nejslabší za posledních 32 let. 

 

Teprve potřetí za posledních 100 let jsou v jednom roce ve ztrátě jak akcie, tak dluhopisy. I velmi uznávaný investor Benjamin Graham (autor knihy Inteligentní investor) doporučuje investorům přelévat prostředky mezi dluhopisy a akciemi s cílem dosáhnout udržitelných zisků. Tato strategie by v tomto roce nefungovala.

Letos se zatím akcie (podle indexu S&P 500) propadly o 23% a dluhopisy o 11% (což je nejhorší výsledek v celé historii). K současnému propadu obou aktiv došlo pouze v letech 1931 a 1969  (tedy vždy před začátkem silného ekonomického propadu). 

 

Doufejme, že tentokrát nás takový propad nečeká. 

  

Autor: David Kunc | neděle 23.10.2022 22:53 | karma článku: 6,96 | přečteno: 100x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,24 | Přečteno: 94x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik