Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se v ekonomice stalo v 44. týdnu, a neb co ovlivní trhy v dalších týdnech

FED zvýšil sazby dle očekávání, ale i tak se americká burza houpala nahoru a dolů. Výhled na domáci ekonomiku není moc optimistický, ale optimismus se dnes v ekonomice hledá těžko  

Je občas těžké určit, která z událostí končícího týdne byla ta nejdůležitější. Většina z nás vlastní tímto pravděpodobně zahraniční (většinou i americké) akcie a dluhopisy (ve fondech, životním pojištění s výnosem…). Proto pro nás považuji za nejdůležitější událost končícího týdne zasedání měnového výboru americké centrální banky, jenž má bezprostřední vliv na ceny amerických akcií a dluhopisů, ale i na cenu dolaru, ve kterém se naceňuje většina komodit (ropa, zlato, stříbro…). FED nezklamal, a opět zvýšil sazby o 0,75%. S tím trhy počítaly. Co ale investory naplnilo optimismem (ve smyslu zpomalení tempa, se kterým se sazby zvyšují), byla v prohlášení jedna věta o tom, že pro vyhodnocování další trajektorie sazeb budou centrální bankéři brát v potaz také již provedená zvýšení a prodlevu účinnosti měnové politiky na inflaci. To stačilo k tomu, aby americké indexy poskočily o téměř 1% vzhůru. Brzy po zahájení tiskové konference guvernéra FEDu J. Powella (v níž význam výše uvedené věty zlehčil)  klesly indexy na nová minima. Z této epizody je vidět, jak moc jsou investoři nervózní, a jak moc se upínají k vidině obnovení růstu akciových trhů. 

 

Nakonec investoři v pátek zajásaly nad vyšší nezaměstnaností, která vzrostla z 3,5% na 3,7%, a americké akciové trhy zaznamenaly silný růst (s vidinou toho, že rostoucí nezaměstnanost donutí centrální banku zpomalit či dokonce zastavit tempo zvyšování úrokových sazeb). Na druhou stranu americký soukromý sektor v říjnu vytvořil 260 tisíc nových pracovních míst (o 65 tisíc více, než se čekalo). Je skutečně zajímavé, že americká nezaměstnanost roste výrazně pomaleji, než by podle všeho měla. Jedním z důvodů je pokles produktivity práce, který je letos nejvyšší od roku 1949. Minule jsem zde psal o tom, že i když firmy mají nižší než očekávaný obrat, většinou předčí odhady ziskovosti. To, že firmám klesá produktivita zaměstnanců, a přitom mají nad očekávání vysoký zisk, je další indikátor toho, že se inflace ve společnosti zabydluje (firmy rychle zvyšují svoje marže v očekávání dalšího poklesu kupní síly peněz). To dokládá i meziroční růst amerických mezd, který dosáhl hodnoty 7%.

 

Na rozdíl od americké centrální banky ponechala ta česká úrokové sazby beze změny. Podle členky bankovní rady ČNB Karin Kubelkové současná sazby již dostatečně tlumí poptávku (například po nemovitostech), a snižují tedy inflační tlaky. Vyšší úrokové sazby by vedly patrně českou ekonomiku do hlubší recese. Pokles ekonomické aktivity v České republice signalizují tzv. předstihové ukazatele (index nákupních manažerů - PMI). Hodnota PMI pro průmysl klesla na hodnotu 41,7 bodů (méně než 50 znamená “smršťování se ekonomiky”). Pomineme-li období Covidu, klesl tento index takto hluboko za posledních 20 let pouze na přelomu 2008/2009. ČNB odhaduje pokles české ekonomiky v příštím roce o 0,7%. 

 

Náš státní rozpočet na konci října skončil v deficitu 287 miliard korun. Rozpočet tak směřuje k celkovému letošnímu schodku 330 miliard (plán pro příští rok je schodek ve výši 300 miliard). Schodek může být kryt buď novým tiskem peněz (nekrytých růstem ekonomické produktivity a tedy posilováním inflace), a nebo navýšením daní, po kterém již volá například NERV (Národní ekonomická rada vlády). Ani jedna z alternativ není pro nás příjemná. 

 

Inflace v eurozóně nadále roste. V Německu již dosáhla v říjnu meziročně 11,6%, a v celé eurozóně 10,7%. Vzhledem k zadlužení některých států eurozóny (Itálie, Španělsko, Řecko, Portugalsko, Francie) však není možné, aby ECB zvedla úrokové sazby minimálně na takovou úroveň, jako FED (4% při inflaci 8%).

 

Lakmusovým papírkem ekonomické aktivity je objem přepraveného zboží. Z tohoto pohledu nevyznívá dobře výhled největšího kontejnerového přepravce - společnosti Maersk. Ta pro příští rok očekává pokles poptávky po kontejnerové přepravě o 2-4%. 

 

Dalším varovným signálem je rostoucí zájem centrálních bank o zlato. Centrální banky nakoupily v letošním roce nejvíce zlata (v tunách) od roku 1967 (kdy byl ještě dolar vázán na zlato, a fyzické zlato mohlo být kompenzováno držením dolarů).  Občas přeci jen guvernéři centrálních bank možná vědí, co je třeba udělat. 

 

V USA jsme začali, a tam také dnes skončíme - podle analytiků agentury Bloomberg vstoupila Amerika do současného cyklu zvedání úrokových sazeb s inflací stejnou jako na začátku 70, let (mezi roky 1970 - 80 ztratil dolar téměř 80% kupní síly), akciemi naceněnými výše než v roce 2000, zadlužením (poměr dluhu k HDP) stejným jako na konci 2. světové války a nemovitostmi dražšími než v roce 2007. Cesta k ozdravení ekonomiky (minimálně té americké) tedy patrně nebude jednoduchá. 

 

Autor: David Kunc | neděle 6.11.2022 22:52 | karma článku: 8,03 | přečteno: 105x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik