Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

události v ekonomice v 44. týdnu

Největší vliv na trhy měl určitě údaj o americké inflaci, která poklesla více, než trhy čekaly. Situace u nás i v Evropě už tak pozitivní není. O tom a i o dalších událostech si přečtete v tomto článku

Událostí končícího týdne, která měla bezpochyb největší vliv na finanční trhy takřka na celém světě, bylo zveřejnění růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech. Tempo růstu cen (inflace) kleslo na 7,7% (trhy očekávaly 7,9%), a tzv. jádrová inflace (bez energií a potravin) klesla z 6,6% na 6,3% (trh očekával 6,5%) To patrně přiměje americkou centrální banku k tomu, aby snížila tempo zvyšování úrokových sazeb. Dalším důvodem pro zpomalení je ochlazování amerického trhu práce - v druhém listopadovém týdnu vzrostl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti na 225 tisíc (z předchozího týdne 217 tisíc).  Na základě všech těchto informací prudce rostly akciové trhy (4-6% během jednoho dne), dolar se propadl vůči euru na 3 měsíční minimum, americké 10leté vládní dluhopisy zdražily (jejich výnos se propadl o 25 bodů na 3,84%), a zlato posílilo o více než 9%. 

 

Inflace zpomalila i u nás, a to na 15,1%, což bylo hluboko pod očekáváním trhů (18%) i ČNB (17,4%). K poklesu došlo pouze díky tomu, že ČSÚ započítal úsporný tarif vlády jako snížení cen elektřiny. V tisku se objevily domněnky, že ČSÚ provedl výpočet po dohodě s ministerstvem financí. Podle říjnové inflace se totiž počítá výnos poslední (a nejoběmější) emise protiinflačních vládních dluhopisů. Tedy čím nižší inflace, tím nižší výdaje pro stát na úrocích těchto dluhopisů. Pokud by tomu tak bylo, potvrdilo by se jedno pravidlo investování - pokud si dané aktivum kupuje už každý, je na jeho nákup pozdě.  Každopádně bez úsporného tarifu by říjnová inflace dosáhla 18,6%. 

 

Současná vláda nepočítá se snížením tzv. strukturálního schodku (složka schodku veřejných financí, která je očištěna od vlivy hospodářských cyklů). Tento schodek je na letošní rok plánovaný ve výši 210 miliard Kč, do roku 2025 se dosáhne přibližně 230 miliard Kč. Právě ozdravení veřejných financí byl jedním z hlavních programových bodů vlády.   

 

Díky vysoké inflaci klesly meziročně české maloobchodní tržby o více než 5% a tento pokles přispívá k očekávané recesi české ekonomiky. 

 

Inflace v Maďarsku dosáhla rekordní hodnoty 21,1%, a je nejvyšší v rámci V4. Z vývoje v Maďarsku je patrné, že nás před inflací zastropování cen (které nemůže být v tržní ekonomice trvalé) neochrání. Přesvědčil se o tom už americký prezident Richard Nixon, který ceny zastropoval rok před volbami (1971), a následně inflace vzrostla téměř dvojnásobně. A takových případů bychom v historii našli jistě více. Politici jsou prostě nepoučitelní. 

 

I v Německu inflace dosáhla nových maxim - v říjnu meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 10,4% (v září rostly o 10%). Německá expertní komise očekává pro příští rok inflaci ve výši 7,4%, a pokles HDP o 0,4%. 

 

Podle předběžných údajů dosáhla říjnová inflace v eurozóně hodnoty 10,7%. Podle členky rady guvernérů ECB Isabel Schnabelové by centrální banka měla pokračovat ve zvyšování sazeb a dostat se až do tzv. restriktivního teritoria (nad 2%). 

Další zvyšování sazeb eura, a stagnování sazeb ČNB bude mimo jiné zvyšovat tlak na českou korunu. Za intervence na udržení jejího  kurzu ČNB  do září vydala již 25,5 mld Kč, což představuje více než 15% devizových rezerv. 

 

Ratingová agentura Dun & Bradstreet zhoršila krátkodobý výhled druhé největší ekonomiky světa - Číny. Hlavními důvody pro tento krok jsou problémy nemovitostního trhu v Číně, nulová tolerance COVID-19 (která ochromuje čínskou ekonomiku) a rostoucí hospodářské restrikce ze strany Spojených států. Čína sice očekává letošní růst HDP ve výši 5,5%, ale podle agentury je tonto očekávání nereálné. 

 

Autor: David Kunc | neděle 13.11.2022 21:00 | karma článku: 6,26 | přečteno: 104x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik