Ekonomické události u nás i ve světě v 48. týdnu

4. 12. 2022 21:12:16
Americká centrální banka patrně zpomalí tempo zvyšování úrokových sazeb, bude jit následovat i ta evropská? Přejdeme z inflace do recese? Tomu a dalším tématům se věnuje následující článek

Nejdůležitější událostí končícího týdne bylo pro akciové trhy středeční vystoupení Jerome Powella, guvernéra americké centrální banky. Pan Powell připustil, že v prosinci pravděpodobně zpomalí americká centrální banka tempo zvyšování úrokových sazeb z 0,75% na 0,5%. Během středečního obchodování vystřelily akciové trhy po této zprávě téměř kolmo vzhůru (technologický index NASDAQ, nejcitlivější na výši úrokových sazeb, si během středy připsal téměř 5%). Indexům tento den stačil, aby za celý týden vykázaly růst, byť zbývající čtyři dny klesaly. Investoři ponechali bez povšimnutí to, že Jerome Powell uvedl, že sazby porostou sice pomaleji, ale patrně výše, než kolik byla zářijová prognóza (což by mělo být negativním signálem pro akciové investory). Tato epizoda ukazuje, jak moc si akcioví investoři nedokáží připustit, že by akcie mohly dlouhodobě klesat, a chytají se jakéhokoliv pozitivního signálu.

Průzkum filadelfského Fedu ukazuje, že podle analytiků (Survey of Professional Forecasters) bude ekonomika v USA za 12 měsíců v recesi s pravděpodobností téměř 45%. Jde o nejvíce očekávanou recesi v historii měření.

To, že by ekonomika USA mohla sklouznout do opravové recese, ukazují i tzv předstihové ukazatele (index nákupních manažerů PMI - jeho hodnota nižší než 50 znamená pokles ekonomické aktivity). Index PMI pro zpracovatelský sektor (výroba) v listopadu poklesl na 47,6 bodů. Stalo se tak poprvé od roku 2020, kdy index poklesl vlivem COVIDových uzávěrek.

Na druhou stranu zůstává americký pracovní trh stále napjatý - tamní ekonomika vytvořila v listopadu 263.000 pracovních míst (očekávalo se 200.000), a registrovaná nezaměstnanost se stále drží na nízké hodnotě 3,7%. V říjnu rostly příjmy američanů meziměsíčně o 0,7%, což je výrazně více, než byl říjnový meziměsíční růst inflace (0,4%). Tyto údaje ukazují, že se amerika bude zbavovat inflace možná pomaleji, než jsou si investoři ochotni připustit.

České předstihové ukazatele jsou výrazně horší, než ty americké. Průmyslový PMI index klesl v listopadu na hodnotu 41,6 a česká výroba klesá již šestý měsíc po sobě. Vynecháme-li COVIDové období (rok 2020), byl tento index níže jen na přelomu let 2008 a 2009.

Přes tuto negativní zprávu rostla česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně o 1,7% (více, než trh čekal). Mezikvartálně se ekonomika propadla o 0,2% (méně než byla očekávání trhu).

Naše domácnosti ve třetím čtvrtletí snížily meziročně svoji spotřebu o 5,9%, a o 3,2% v porovnání s druhým čtvrtletím (což citelně přispívá k zpomalení růstu ekonomiky).

ČNB zveřejnila vybrané základní body své Zprávy o finanční stabilitě. Podle propočtů ČNB byly v polovině letošního roku ceny bytů v ČR zhruba o polovinu nadhodnocené v tom smyslu, že byly o cca 60 % vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti, a o cca 40 % vyšší, než by odpovídalo požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti.

Inflace začala zpomalovat v celé eurozóně. V listopadu zpomalila z říjnových 10,6% na rovných 10%, a to patrně i díky vládním opatřením proti energetické drahotě. Otázka je, co se stane, až tato opatření přestanou působit. Stejně jako ve Spojených státech, i v Evropě očekávají investoři, že evropská centrální banka zpomalí tempo zvyšování sazeb z 0,75% na 0.5%.

Ekonomika zpomaluje i v Číně. Podle dat čínského statistického úřadu dosáhl předstihový ukazatel PMI pro výrobní sektor hodnoty 48 bodů, a ve službách dokonce pouze 46,7 bodů. Vše naznačuje, že čínská ekonomika poroste letos nejspíše tempem kolem 3%, což by byl nejhorší výsledek za několik posledních dekád.

Na oslabující dolar a rostoucí obavy z recese reagují ceny zlata i stříbra, které v posledních týdnech rostly. Cena unce zlata se pohybuje nad 1.800 USD, a vše nasvědčuje tomu, že se cena zlata odrazila ode dna 1620 USD za unci z počátku listopadu. Cena stříbra (které představuje zajímavou “směsku” investičního a průmyslového kovu) se ze zářijových minim (17 USD za unic) vyšplhala nad 23 USD za unci na konci tohoto týdne.

Investování do zlata podpořila ve svém výhledu i Bank of Amerika. Podle jejího výhledu se cena zlaté unce příští rok ustálí na 2.000 USD. Obdobně se banka dívá na amerických trh státních dluhopisů (které můžeme i my nakoupit na sekundárním trhu), které by měly růst již v prvním pololetí příštího roku. Vzhledem k tomu, že nakupovat akcie doporučuje banka z při indexu S&P500 3000 - 3300 USD (aktuální hodnota je přes 4000 USD), dá se z doporučení vyčíst, že analytici banky očekávají na akciích další propad.

Autor: David Kunc | neděle 4.12.2022 21:12 | karma článku: 8.44 | přečteno: 106x

Další články blogera

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 101 | Diskuse

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 87 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma článku: 8.63 | Přečteno: 94 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 21.77 | Přečteno: 363 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1589 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 8.27 Průměrná čtenost 116

Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...