Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomika v 49. týdnu

Poměrně razantní pokles spotřeby domácností i průmyslové produkce v České republice. Donedávna obdivované Maďarsko se dnes potýká s inflací nad 20%. A mnohem více v tomto článku

V končícím týdnu jsme moc významných makroekonomických dat neviděli. Respektive, jejich případný význam byl ponížen očekáváním údajů o listopadové inflaci jak v USA (datum zveřejnění 13. 12.) tak u nás (11. 12.). Rovněž nás příští týden čeká zasedání evropské i americké centrální banky. A na obou zasedáních se bude rozhodovat o dalším zvyšování úrokových sazeb (tedy nikoliv o tom, zda sazby zvýšit, ale o kolik). Pokud nedojde k výraznému růstu inflace, zvednou patrně obě centrální banky sazby o 0,5% (tedy zpomalí rychlost zvyšování sazeb). Zejména v USA bude velmi důležitá prognóza, na jakou úroveň se sazby vyšplhají v roce 2023. Odhady analytiků se pohybují v poměrně širokém pásmu 5% - 7%.

To, že inflace ve Spojených státech stále ještě dostatečně neoslabuje, napovídá stále vysoký růst výrobních cen (meziročně v listopadu vzrostly o 7,4%). Tento růst se bude dále promítat do cen spotřebního zboží. Inflaci drží při životě i ještě silný trh práce. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl v minulém týdnu hodnoty 230 tisíc (hodnoty pod 250 tisíc představují silný pracovní trh). Nicméně počty nových žádostí pomalu narůstají, stejně jako celkový počet nezaměstnaných (i těch je stále velmi málo - kolem 3,7%). 

U nás byl poměrně zásadní údaj o průmyslové produkci za měsíc říjen. Ten dopadl hodně špatně, když meziměsíčně došlo k poklesu o 3,7 %. To je nejvyšší pokles od dubna 2020, kdy nastalo omezení průmyslové výroby kvůli první vlně pandemie. Meziročně tak růst zpomalil na 2,9 %. Za poklesem stojí zejména propad v automobilovém průmyslu (meziměsíčně o 10%), kde opět dochází k problémům v dodavatelských řetězcích. 

Další významný údaj o české ekonomice se týkal říjnových maloobchodních tržeb. Ty zaznamenaly druhý nejrychlejší pokles v tomto století (nejrychleji klesaly v dubnu 2020 vlivem pandemické uzávěry) - meziročně klesly o 9,8%. Podíváme-li se na čísla blíže, zjistíme, že jsme proti před-covidovému roku 2019 utratili v obchodech o 20% více, ale přinesli jsme si reálně 6,4% méně.  

Naše nominální mzdy (tedy číslo, které vidíme na výplatní pásce) průměrně rostly ve třetím kvartálu tohoto roku o 6,1%, nicméně reálné mzdy (tedy “co si za výplatu koupím”) klesly meziročně v druhém i třetím čtvrtletí o 9,8%. Jedná se o vůbec nejrychlejší pokles kupní síly mezd od začátku měření v roce 2001. 

 

Výše uvedené údaje ukazují na to, že české HDP patrně mezikvartálně klesne i v tomto čtvrtletí, a naše ekonomika se propadne do recese. 

V prognóze na příští rok se pak hospodářská komora i ministerstvo financí shodují v tom, že naše ekonomika bude stagnovat (růst mezi -0,1% a 0,1%) a průměrná inflace se bude blížit 10%. To nepřímo potvrdila i Eva Zamrazilová (víceguvernérka ČNB) , která v diskuzním programu televize DVTV uvedla, že jednocifernou inflaci můžeme očekávat ve druhém až třetím čtvrtletí příštího roku. Podle výše uvedených odhadů nás v příštím roce čeká stagflace - poměrně vysoká inflace doprovázená minimálním hospodářským růstem.

U našich maďarských sousedů inflace dále roste a v listopadu dosáhla úrovně 22,5%. V prosinci patrně inflace ještě zrychlí neboť maďarská vláda začátkem prosince musela kvůli fatálnímu nedostatku paliv zrušit zastropování jejich cen. Tento vývoj potvrzuje, že ze současné ekonomické situace nevede bezbolestná cesta.

Společnost Saxo Bank vydala již tradičně svou pravidelnou publikaci 10 šokujících předpovědí na rok 2023. Šokující předpovědi představují myšlenkový experiment, který zvažuje plný rozsah toho, co je možné – i když ne vždy pravděpodobné – a čas od času se některá z těchto predikcí vyplní. Není to tak dlouho, co Saxo Bank publikovala seznam pravdivých Šokujících předpovědí, kam patřilo mimo jiné i vystoupení Velké Británie z Evropské unie.  Mě osobně nejvíce zaujalo:

  • V některých zemích budou zavedeny regulované ceny, aby se omezila oficiální míra inflace. 
  • Centrální banky nezvládnou inflaci a zlato vystřelí na 3.000 USD.
  • Založení ozbrojených sil EU.

Kompletní seznam je nahttps://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/outrageous-predictions, a určitě stojí za to si jej přečíst. 

 

Autor: David Kunc | neděle 11.12.2022 23:48 | karma článku: 8,46 | přečteno: 145x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,24 | Přečteno: 94x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik