Ekonomické události ve čtvrtém letošním týdnu

29. 01. 2023 22:58:11
Růst HDP v USA - je podpořeno růstem produktivity práce? Bohužel téměř ne....A od našich východních sousedů se dozvíme, co se stane, když narazíme na dluhovou brzdu.

Nejdůležitější událostí končícího týdne bylo zveřejnění údajů o růstu americké ekonomiky za čtvrté čtvrtletí. HDP vzrostlo meziročně o 2,9 %, za celý rok 2022 to bylo solidnícnh 2,1%. Růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí byl tlumen chladnoucím trhem s nemovitostmi. Poptávka po bydlení klesala již sedmé čtvrtletí v řadě. K růstu HDP přispěl i růst spotřebitelských výdajů, které ve čtvrtém čtvrtletí rostly (zejména ve službách) meziročně o 2,1%. K růstu HDP ve 4. čtvrtletí přispěl i prosincový pokles nezaměstnaných z 3,7% na 3,5% (více lidí pracuje a tedy pravděpodobně i více produkuje). Zajímalo mne, zda je HDP taženo i růstem produktivity práce. Zde jsou výsledky dostupné zatím pouze za 3. čtvrtletí 2022. V tomto období produktivita práce vzrostla meziročně o pouhých 0,8%, a k růstu HDP nepřispěla. Hodinová mzda ve stejném období ale vzrostla o 3,2%, tedy 4x rychleji. Opačný poměr by inflaci částečně pohltil, ale pokud roste mzda 4x rychleji než produktivita, jde spíše o proinflační scénář.

Ke zhoršení vývoje v USA by mělo dojít v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku, kdy se čeká mírná recese (vliv globálního ochlazení, vysokých sazeb FEDu a s tím související očekávané zhoršení na trhu práce).

Trh práce ale zatím zůstává silný. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl v minulém týdnu opět hodnoty pod 200 tisíc (186 tisíc). Připomeňme, že hodnota nižší než 250 tisíc znamená silný trh práce (a proto ten růst mezd rychlejší než produktivita práce).

U nás byly hlavním tématem zejména prezidentské volby, jejichž dopad na ekonomiku je téměř nulový. Největší vliv prezidenta na ekonomiku spočívá v tom, že vybírá a jmenuje bankovní radu České národní banky. Jelikož mají členové rady šestiletý mandát, a ze sedmičlenné rady bylo jmenováno šest členů vloni prezidentem Zemanem, končí jejich mandát až v polovině roku 2028, případně začátkem roku 2029, tedy po funkčním období nového prezidenta.

Ve svém rozhovoru pro deník E15 připomíná viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, že na politiku levných peněz musíme na dlouho zapomenout. Jinými slovy, roh hojnosti s levnými penězi a dostupnými úvěry na delší dobu vyschnul. Dále paní Zamrazilová připomíná, že inflaci “nakoply” příliš štědré příspěvky vlády během COVIDu, kdy lidé i firmy dostaly peníze za nevyrobené zboží a neprovedené služby (tím najednou bylo více peněz než zboží). Inflaci přiživuje i výše státního schodku (úroky ze státního dluhu budou napřesrok kolem 80 miliard korun a tři čtvrtiny úroků se dostanou zpátky přes banky do oběhu což je to silný inflační impuls), a pokud se mají veřejné finance vyrovnat, bude potřeba zvýšit daně ukončuje rozhovor paní viceguvernérka.

Stále více analytiků navyšuje své předchozí odhady letošní inflace, a předpokládají, že letošní inflace bude opět dvouciferná. Nejvyšší odhad inflace pochází od analytiků Komerční banky (v říjnu 12%, nyní 12,9%), ministerstvo financí zvýšilo listopadový odhad inflace 9,5% nyní na 10,4%. Ze zahraničních institucí v tomto měsíci prognózuje Česku letošní dvouprocentní inflaci banka ING, a to na úrovni 10,2% To, že se nyní množí odhady dvouciferné letošní tuzemské inflace, naznačuje, že vzestup hladiny spotřebitelských cen v ČR je neústupnější, než se zdálo ještě loni na sklonku roku.

Na Slovensku v loňském roce překročila míra zadlužení státu 60 % HDP, a proto se země ocitla v pátém, nejtvrdším pásmu sankcí za překročení dluhové brzdy. Těmi hlavními sankcemi jsou (snížení výdajů v letošním roce oproti schválenému rozpočtu o 3 % a sestavení vyrovnaného rozpočtu pro rok 2024. Jak si s těmito sankcemi Slovensko poradí, může být pro nás inspirací pro následující roky.

Jsme totiž jediná země v EU, která aktuálně zvyšuje svůj dluh vzhledem k HDP (tedy dluh roste rychleji, než naše HDP). Pokud bude tento trend pokračovat, mohou nám agentury zhoršit rating a tím prodražit obsluhu státního dluhu, čímž se k dluhové brzdě přiblížíme rychleji, než očekáváme.

Autor: David Kunc | neděle 29.1.2023 22:58 | karma článku: 10.40 | přečteno: 141x

Další články blogera

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 101 | Diskuse

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 87 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma článku: 8.63 | Přečteno: 94 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1539 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 8.27 Průměrná čtenost 116

Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...