Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události v pátém týdnu roku 2023

ECB, FED i britská centrální banka na rozdíl od ČNB dále zvyšují úrokové sazby, přitom ČNB zvýšila odhad letošní inflace na 10,8%. Co dalšího přinesl pátý týden roku 2023 a co to pro nás může znamenat?    

 

Nejsledovanější událostí končícího týdne bylo zasedání měnového výboru (FOMC) americké centrální banky (FED). Patrně nikdo nepochyboval o tom, že banka zvedne sazby o 0,25% (k čemuž skutečně došlo, a základní sazba je v pásmu 4,5 - 4,75%), trhy s napětím očekávaly vytyčení dalšího zvyšování sazeb. Jak to tak bývá, konkrétní data jsme se nedozvěděli. Šéf FEDu, Jerome Powell, na tiskové konferenci uvedl, že protiinflační opatření začala přinášet své ovoce, na druhou stranu připoměl, že inflace je stále vysoko nad inflačním cílem, a je potřeba více důkazů k tomu, že inflace je skutečně na ústupu. 

To, že si americká inflace možná vzala jen oddychový čas potvrzují minimálně dva údaje. Prvním je růst źadlužení Američanů prostřednictvím kreditních karet. To v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostlo o 18,5% na rekordních 930,6 miliard dolarů, a to bez ohledu na to, že aktuální úročení takovýchto půjček se pohybuje těsně pod 20%. Přílišné zadlužování domácností bude zvyšovat politický tlak na zlevňování úvěrů, a/nebo na růst mezd. Obojí inflaci přiživuje. Druhým inflačním nebezpečím je stále enormně silný trh práce - v lednu vzniklo 517.000 nových pracovních míst (čekalo se 187.000). Nezaměstnanost klesla na 3,4%. Takto nízkou nezaměstnanost měly USA naposledy v roce 1969 (tedy na začátku inflačního období sedmdesátých let). 

Ekonomika Velké Británie prochází nejtěžší zkouškou za minimálně posledních 10 let. Měnový výbor britské centrální banky zvedl hlavní úrokovou sazbu již po desáté za sebou na 4%, Sazba tak dosahuje nejvyšší hodnoty od roku 2008. Zastavení přílivu levných peněz spolu s vysokou inflací snižuje životní úroveň Britů a je tedy logické, že narůstá sociální napětí. V končícím týdnu vyšlo do ulic více než půl milionu učitelů, státních úředníků a zaměstnanců veřejné dopravy. Jedná se o největší stávku státních zaměstnanců od roku 2011. 

Česká ekonomika v posledním čtvrtletí poklesla proti třetímu čtvrtletí o 0,3% a , meziročně pak vzrostla o 0,4%. Jedná se již o druhý mezikvartální propad HDP a česká ekonomika se tedy ocitla v technické recesi. Na pokles HDP působily zejména klesající maloobchodní tržby, které v říjnu a listopadu poklesly reálné o více než sedm procent meziročně. 

ČNB narozdíl od FEDu, ECB i britské centrální banky úrokové sazby na svém únorovém zasedání sazby nezvýšila, a to i přesto, že upravila svůj odhad letošní inflace na 10,8% (předchozí odhad byl 9,1%). Zároveň ČNB zhoršila svůj odhad vývoje státního dluhu. Schodek veřejných financí očekává na úrovni 4,5% HDP (původně 3,9% HDP) a celkově by měl vzrůst státní dluh na konci roku 2023 na 44,1% HDP (původně 42% HDP). 

Lednový schodek českého státního rozpočtu činil 6,8 miliardy korun. Zajímavé je, že inkaso daně z přidané hodnoty meziročně rostlo “jen” o 6%, tedy výrazněji pomaleji než inflace. To je dáno mimo jiné i poklesem spotřeby domácností. Na straně výdajů dramaticky vzrostly náklady na obsluhu státního dluhu (úroky), a to z 1,9 milliard na 9,8 milliard korun. Nárůst nákladů je dán zejména vyplacením úroků protiinflačních dluhopisů. 

Rostoucí ceny snižují schopnost domácností odkládat si peníze stranou na horší časy - zhruba 480 tisíc domácností v Česku není v současnosti schopno vytvářet jakoukoli finanční rezervu. Z těchto 480 tisíc domácností si 320 tisíc rezervy v minulosti tvořilo. Vyplývá to z průzkumu Index finančního zdraví Čechů.

Přestože inflace v eurozóně poklesla v lednu na 8,5% (v prosinci 9.1%), zvýšila evropská centrální banka svou základní sazbu o 0,5% na 3%, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2008. V prohlášení vedení ECB naznačilo, že v březnu bude sazby zvedat opět o 0,5%, a od začátku dubna bude ECB z trhu stahovat měsíčně 15 miliard Euro. Důvodem pro razantní postup ECB je neslábnoucí jádrová inflace, která  zůstala beze změny na 5,2%.   

Minimálně u dvou velkých technologických firem jsme byli v končícím týdnu svědky negativních zpráv. První byla od Meta Platforms (majitel mimo jiné společnosti Facebook, Instagram, WhatsApp), jejíž čistý zisk se za čtvrté čtvrtletí meziročně snížil o téměř 60%  Druhá negativní zpráva přišla od společnosti Amazon, která ve čtvrtek uvedla, že by její provozní zisk v tomto čtvrtletí mohl klesnout na nulu.  Nepotěšila ani společnost Alphabet (Google), jejíž zisky zaostaly za očekáváním analytiků. 

Loni stoupla poptávka po zlatě o 18% a byla nejvyšší od roku 2011. Zlato kupovali v první řadě centrální banky (meziročně o 152% více) a byla nejvyšší od roku 1967 - celkem 1.136 tun. Z řad retailových investorů byli velmi aktivní Němci, kteří loni nakoupili zlata o 13% více než v roce 2021 - celkem 196 tun. 

 

Autor: David Kunc | neděle 5.2.2023 22:30 | karma článku: 9,76 | přečteno: 113x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik