Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekonomické novinky ve 14. týdnu

odliv vkladů z menších amerických banka, vystoupení guvernéra ČNB Aleše Michla, inflace v eurozóně...

Důležitý údaj, který končící týden přinesl, byla výše březnové inflaci v eurozóně. Ta na jednu stranu příjemně překvapila, když meziročně klesla rychleji, než trh čekal - na 6,9%, proti očekávaným 7,1% (v únoru to bylo 8,5%). Inflaci zpomalila zejména vysoká srovnávací základna cen energií z loňského roku (například ceny plynu klesl o 85% z loňských maxim). Znepokojující je ale stále rostoucí jádrová inflace (5,7% v březnu oproti 5,6% v únoru). Jádrová inflace zachycuje růst cen bez potravin a energií, které se mění nejrychleji. Jádrová inflace naznačuje další směr inflace v následujících měsících. Jestliže tedy jádrová inflace roste, je poměrně pravděpodobné, že i celková inflace v budoucnu poroste. Trj poprávu očekává, že ECB (Evropská centrální banka) bude nadále zvyšovat úrokové sazby. Otázka je jak rychle a jak vysoko. Kromě strachu z kolapsu předlužených jihoevropských států (kterým zvyšování úrokových sazeb výrazně zvyšuje úroky, které ze státních dluhů platí) se musí ECB vyrovnat i s tím, že v léčí inflaci, která je v různých zemích různě vysoká (od 3,1% ve Španělsku až po 7,4% v Německu). 

Jak vyplývá z předchozího textu, inflace v březnu poměrně razantně zpomalila i v Německu. Z únorových 8,7% zpomalila na 7,4%, a to opět díky energiím. Pokles inflace je doprovázen růstem nezaměstnanosti (březen 5,6% vs. únor 5,5%) a poklesem maloobchodních tržeb (lidí méně nakupují), a to o 7% v únoru. Obojí (i když se nám to nemusí líbit) jsou symptomy doprovázející úspěšný boj s inflací.

U nás zasedala bankovní rada České národní banky, a ponechala sazbu na stávající úrovni (7%). Guvernér ČNB Aleš Michl se na tiskové konferenci snažil korigovat očekávání trhu na brzký pokles sazeb. Uvedl, že se o snižování sazeb v radě zatím neuvažuje, a dokonce připustil, že sazba může dále růst.. Velkou neznámou ve vývoji inflace je jednak silný trh práce (z něj plynoucí možný rychlý růst mezd) a jednak rychle rostoucí státní schodek. Ten totiž ukazuje, že vláda rozdává stále více peněz (i když to mnozí z nás nepociťujeme). Mezi takové “rozdávání” patří mimo jiné i nárůst státních úředníků (meziročně o 10.117 osob), jejichž celkový počet dosáhl téměř půl milionu (499.056 přesně). 

Český statistický úřad vydal statistiku vývoje cen domů a bytů v roce 2022. Po dlouhé době ceny ve čtvrtém kvartále roku 2022 mírně klesly. Vzhledem k drahým hypotékám a rostoucím životním nákladům bude tento trend velmi pravděpodobně pokračovat. 

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). OECD nám tak prorokuje nižší ekonomický pokles než ČNB či ministerstvo financí (-0,3%, -0,5%), ale vyšší inflaci (10,4%, 10.8%). Ořázka je, co je lepší (nižší inflace nám méně odebírá z vkladů, vyšší HDP umožňuje státu se více zadlužovat).

Těsně po pádu SVB banky začala média spekulovat o tom, že na trhu je dalších cca 190 amerických bank, které jsou v určitém smyslu podobné SVB a jsou tedy náchylné ke krachu. Na to reagovali američtí spořitelé, a převedli z těchto bank cirka jeden bilion amerických dolarů do větších bank. Díky tomuto odlivu vkladů má těchto 190 bank dnes blíže ke kolapsu, než tomu bylo před zveřejněním dané zprávy, a to i přes to, že americký regulátor (FED) bankám půjčil kolem 300 miliard dolarů. Na trh se tak vrátila téměř polovina peněz, které FED v posledních 9 měsících v rámci boje s inflací z trhu stáhnul.  Pokud FED myslí svůj boj s inflací vážně (a zatím tomu vše nasvědčuje), je třeba počítat s tím, že sazby půjdou ještě výše, a nějakou dobu tam zůstanou (čemuž trhy zatím vehementně nevěří). FED má nyní kromě sazeb v ruce ještě jeden nástroj pro krocení inflace - zpřísnění regulace bank. Zatímco vysoké sazby stále umožňují firmám získat úvěr (byť drahý), přísnější regulace jim získání úvěru může značně zkomplikovat či dokonce znemožnit (a to je silné protiinflační opatření). 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Kunc | neděle 2.4.2023 23:34 | karma článku: 7,64 | přečteno: 97x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 87x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 101x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přehlídka v Moskvě začala se sněžením. Putin opět obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  10:01

Přímý přenos Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí v Moskvě k...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15,  aktualizováno 

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Expert: Migrační pakt německý chalífát nezakáže. Umožní výmluvu na Ukrajince?

9. května 2024

Vysíláme Česko se při hlasování o evropském paktu o migraci nakonec zdrželo hlasování. I tak nová norma...

Jako první se svezli papaláši. Pražské metro zahájilo provoz před 50 lety

9. května 2024

Premium Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají. Příští stanice Budějovická. Tato legendární věta se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik