Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Souhrn událostí v ekonomice v 40. týdnu

Amerika je vystavena nejen nekončícímu boji s inflací, ale i politické krizi, která pramení z nejednotnosti republikánské strany Naše inflace nebude v lednu klesat tak rychle, jak ČNB předpokládá

V končícím týdnu bylo zveřejněno několik maker, z nichž nejdůležitější jsou podle mne data o zaměstnanosti v americké ekonomice. A to proto, že dění v americké ekonomice ovlivňuje přímo či nepřímo dění minimálně v tzv. západních ekonomikách, kam se řadí  i ta česká. Čím nižší nezaměstnanost, tím hůře se firmám daří shánět nové pracovníky a tím spíše musí nabídnout vyšší mzdu.Nízká nezaměstnanost tedy výrazně podporuje inflaci

Americká centrální banka považuje zdravou nezaměstnanost kolemi 4%, v případě boje s inflací by měla být nezaměstnanost o trochu vyšší. Zatím se však americká nezaměstnanost drží na 3,8%, a z této úrovně se patrně v následujících měsících nezvedne. K tomuto názoru mě vede skutečnost, že jen v září vytvořila americká ekonomika 336.000 nových pracovních míst (nejvíce od letošního ledna, trh očekával 170.000 míst). Hodinová mzda meziročně vzrostla o 4,2%, což je vysoko nad meziroční inflací (3,7%).

Několik zástupců Federálního rezervního systému tento týden oznámilo další kolo zvýšení úrokových sazeb. Není tedy divu, že (nejen) na amerických vládních dluhopisech dále roste výnos (tedy u těch dříve vydaných klesá cena). Výnosy desetiletých dluhopisů dosáhly v pátek 4,8%, což je nejvyšší výnos od roku 2007. Takto silné utažení finanční politiky americké centrální banky v roce 2007 vyústilo v nemovitostní krizi (masová neschopnost splácet půjčky na domy), která měla vliv i na nás. Vzhledem k tomu, že si tentokrát hodně firem i států půjčovalo za nižší úroky, než před rokem 2007, je růst úrokových sazeb (= růst úroků z dluhů) pro ně výrazně destruktivnější, a možná zažijeme splasknutí celé dluhové bubliny. To by ekonomice z dlouhodobého pohledu prospělp, ale krátkodobě to není nic příjemného.

Kromě vypjaté situace ohledně krocení inflace se v USA rozhořela politická krize, která ponechává ve hře riziko tzv. shutdownu vlády (tedy situace, kdy nejsou peníze na placení státních úředníků, a někteří přestávají pracovat). Bezprostřední riziko shutdownu 1. října bylo zažehnáno minulou sobotu provizorním řešením do 17. listopadu. Schválení tohoto řešení prošlo ve sněmovně reprezentantů zejména díky vstřícnosti jejího republikánského předsedy Kevina McCarthyho. Ten byl v důsledku své vstřícnosti vůči demokratům na popud republikánských spolustraníků (tzv. trumpovci - radikální sídlo republikánské strany)  odvolán. Jde o první odvolání předsedy sněmovny v její historii. Sněmovna reprezentantů je třetí nejdůležitější zákonodárný orgán v USA (po prezidentovi a více prezidentovi). V republikánské straně dochází k štěpení (“republikání” a “trumpovci”), a šance na zvolení nového předsedy sněmovny jsou nízké. A s nimi i další možné provizorní řešení shutdownu vlády či navyšování dluhového stropu. 

“Vyšší úroky s námi zůstanou” uvedla v rozhovoru pro MF Dnes - Karina Kubelková, členka bankovní rady ČNB. Z rozhovoru vyplývá pochopitelná nejistota ohledně výše lednové inflace (firmy vydávají nové ceníky, upravují se mzdy) a i obavy ze současného růstu objemu peněz v oběhu (měřeno agregátem M3, který vzrostl meziročně o 9%). Jen pro připomenutí - inflace je dána nerovnováhou mezi objemem peněz a zboží v oběhu (více peněz než zboží = inflace). 

Inflace může v lednu opravdu nepříjemně překvapit. Již nyní víme o některých položkách, které budou její pokles významně brzdit (obnovení poplatku za obnovitelné zdroje při odběru elektrické energie - 500 Kč/MWh), zdražení distribučních poplatků za elektřinu  o 20 - 30%, růst cen benzínu vlivem růstu cen ropy a poklesu kurzu koruny vůči dolaru). Lednová inflace se pravděpodobně bude pohybovat mezi 3,5 - 4% a k 2% bude klesat déle.  Proto bude ČNB patrně držet i sazby na 7% déle, než trh očekává.

Index nákupních manažerů (PMI), který odráží kondici sektoru průmyslu či služeb se pro oblast průmyslu u nás propadl na 41,7 bodů, což je letos třetí nejslabší hodnota (hodnota pod 50 znamená oslabování průmyslu, nad 50 jeho růst). Dlouhodobě klesají zejména nové objednávky, zaměstnanost v průmyslu klesla nejrazantněji od pandemického června 2020.

Maloobchodní tržby (bez prodejů aut)  u nás klesly meziročně o 2,8%, a jde již o šestnáctý pokles v řadě Pokles tržeb jednak snižuje obraty a zisky firem (což se projevuje například vyšším počtem “promo” nabídek, které patrně každý z nás dostává do mailu), a jednak snižuje HDP. 

Dobrá zpráva je, že vláda v září hospodařila již čtvrtý měsíc v řadě s přebytkem, a aktuální schodek veřejných financí za rok 2023 je 180,7 miliard Kč (z pohledu předcovidových let děsivé číslo, v dnešním kontextu je to úspěch), a vládě se velmi pravděpodobně podaří tento rok ukončit s plánovaným schodkem pod 295 miliard Kč.

 

Autor: David Kunc | neděle 8.10.2023 21:48 | karma článku: 9,16 | přečteno: 113x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik