Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Událost a dení v ekonomice v 41. týdnu

Je prudků pokles zářijové inflace důvodem k oslavám? Nebo nás čeká podobný úděl jako Spojené státty, kde inflace pomalu znovu roste (a nebo alespoň neklesá). Máme již za sebou otřesy v bankovním sektoru?  

Končící týden přinesl zejména údaje o zářijové inflaci ve Spojených státech a u nás. 

Naše inflace v září zpomalila více, než analytici očekávali, a to na 6,9:%. Trhy čekaly zářijovou inflaci v rozmezí 7,2 - 7,5%. Bez diskuze, šlo o jeden z největších meziměsíčních poklesů cen v celé historii dat, a to zejména díky snížení cen potravin (vlivem poklesu cen zemědělských výrobců během léta) a cen energií (část poskytovatelů již od září začala snižovat ceny plynu a elektřiny). Říjnová, listopadová a prosincová inflace budou vlivem loňského úsporného balíčku nad 8%. Tento nárůst inflace se snaží média bagatelizovat, je však potřeba mít na paměti, , že jsme vloni jen o rok posunuli snížení kupní síly našich úspor. Lednová inflace zůstává velkou neznámou nejen pro nás, ale i pro centrální banku, a tak bych na rychlé snižování sazeb na základě zářijového poklesu inflace příliš nesázel.

Varováním pro nás může být i vývoj ve Spojených státech, kde zářijová inflace zůstala na srpnové hodnotě, a to na 3,7% (poté, co se v červenci odrazila od 3%). Tento vývoj znovu otevřel otázku, zda americká centrální banka FED letos ještě jednou zvedne sazby. Pro mluví jednak silný trh práce a v důsledku toho meziroční růst hodinové mzdy nad inflaci (4,2%). Proti růstu sazeb stojí zejména nejistota, zda se vysoké sazby již do ekonomiky propsaly (trvá to až 18 měsíců), a pokud ne, mohlo by další zvýšení sazeb přivést americkou ekonomiku do hlubší recese, než je nutné. 

Podle zápisu ze zasedání měnového výboru (FOMC) FEDu nepanuje mezi jeho členy jednota ohledně dalšího zvyšování sazeb. V otázce snižování sazeb je ale výbor jednotný - je třeba držet sazby na vysoké úrovni delší dobu. 

Naše inflace se s tou americkou shoduje v tom, že máme velmi nízkou nezaměstnanost /což generuje silný tlak na růst mezd, a tedy na růst či udržení inflace), lišíme se v tom, že naše ekonomika neroste takovým tempem jako ta americká (odhad letošního růstu americké ekonomiky je 2,5%, té naší kolem nuly). Pokud se nerůst naší ekonomiky nepropíše do vyšší nezaměstnanosti (tedy pokud nezaměstnanost nevzroste), neměla by ČNB se snižováním sazeb příliš pospíchat.

To, že spotřebitelská inflace v USA patrně nebude ustupovat rychle, dokládá i růst výrobních cen (které se následně promítnou do spotřebitelských cen). Ty se v září meziměsíčně zvýšily  o 0,5% (oproti očekávání trhu 0,3%), a meziročně o 2,2% (v srpnu meziročně rostly o 2%).

Další vliv na růst inflace (jak naší tak americké) může mít válka mezi Hamásem a Izraelem, v jejímž důsledku může vzrůst cena ropy (podle agentury Bloomberg) až na 150 dolarů/barel Současné ceny benzínu i nafty přes 40 Kč/litr odpovídají 94 dolarům/barel. Zapojení dalších zemí do konfliktu by se mohlo odrazit i na jiných palivech. Napovídá tomu nedávný vývoj, kdy společnost Chevron zastavila vývoz zemního plynu přes hlavní podmořský plynovod mezi Izraelem a Egyptem.

Po krachu bank (Silicon Valley Bank, Credit Swiss….) v první polovině tohoto roku, uskutečnil Mezinárodní Měnový Fond přísnější testy 900 vybraných bank v 29 zemích. Z testů vyplynulo, že kolem 5% bank hrozí vážné problémy v případě, že centrální banky ponechají sazby na vyšší úrovni delší dobu. Pokud však globální ekonomika vstoupí do tvz, stagflace (nízký či nulový růst a vysoká inflace), do problémů se podle testů může dostat až 30% bank, včetně těch světově největších. Zpráva (možná pro jistotu) neuvádí co znamená “problém”.  Více na https://www.reuters.com/business/finance/imf-says-weak-tail-banks-could-struggle-an-economic-downturn-2023-10-10/

 

Autor: David Kunc | neděle 15.10.2023 23:40 | karma článku: 7,87 | přečteno: 92x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik