Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 43. týdne

Silná americká ekonomika  - bude americká centrální banka ještě zvyšovat sazby? Již nyní jsou výnosy amerických státních dluhopisů na stejných úrovních, z roku 2007   

Základní přehled

V končícím týdnu se investoři zaměřili na pokračování geopolitického vývoje v pásmu Gazy, a na dění na dluhopisových trzích. Konflikt v pásmu Gazy se bohužel spíše dále vyostřoval, než aby se uklidňoval, což z ekonomického hlediska přinášelo zvýšený odklon od rizika. Investice se z rizikových aktiv (zejména akcií) přesouvaly do bezpečnějších přístavů jako jsou státní dluhopisy a zlato. Dluhopisům navíc pomohla i silná makra ze Spojených států, která ukazují, že americká ekonomika zatím nezpomaluje, což v dnešním kontextu představuje zejména silné inflační riziko a možnou potřebu dále zvyšovat úrokové sazby (a tedy další růst výnosů státních dluhopisů).  

Detailnější pohled

Spojené státy

Americká makra zůstávají nadále velmi silná. Předně je zde podprůměrná nezaměstnanost. V minulém týdnu bylo registrováno pouze 198 tisíc nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, což je nejnižší hodnota od letošního ledna. Jen připomínám, že nedostatek volných pracovních sil (což je tento údaj) představuje silný tlak na mzdy, nižší efektivitu práce (zaměstnavatel nemá moc na výběr, kým volnou pozici obsadí), což jsou proinflační tlaky. 

Dále sílu americké ekonomiky ukazuje i zářijový růst maloobchodní tržeb - meziměsíčně o 0,7%, (očekávání 0,3%). Meziročně byly tržby vyšší o 3,8%. Což ukazuje na rozdíl oproti eurozóně, kde tržby za srpen (za září zatím nejsou data k dispozici) poklesly meziročně o 2,1%.

Meziměsíčně se v září zvýšila americká průmyslová produkce o 0,3%, (očekávání 0% meziměsíčně). Meziročně byla produkce vyšší o 0,1%, což není příliš, ale například průmyslová produkce v eurozóně poklesla meziročně v srpnu (data za září opět nejsou k dispozici) o 5,1%.

Na tato silná data reagoval guvernér FEDu Jerome Powell. Jednak utvrdil trhy v tom, že americká centrální banka bude držet zvýšené sazby po delší dobu, a rozhodně nevyloučil další zvyšování úrokových sazeb do konce roku. Ve svém projevu v Ekonomickém klubu v New Yorku přitom poukázal na sílu americké ekonomiky a přetrvávající napjaté podmínky na trhu práce. Inflace zůstává podle Powella příliš vysoká. "Dosavadní údaje naznačují, že udržitelný návrat k našemu dvouprocentnímu inflačnímu cíli bude pravděpodobně vyžadovat období růstu pod trendem a určité další zmírnění podmínek na trhu práce," konstatoval. Jinými slovy - tzv. hladké přistání (tedy zkrocení inflace bez recese) se konat nebude, růst HDP se musí zastavit (či začít klesat) a nezaměstnanost musí vzrůst.

Evropa 

Vyšel zpřesněný údaj inflace evropské. Ten potvrdil prvotní odhad, že zářijová inflace poklesla ze srpnových 5,2% na 4,3%, a to především v souvislosti s výrazným poklesem inflace v Německu. I jádrová inflace se snížila z 5,3 % v srpnu na 4,5 % v září. Co se týká inflace v jednotlivých zemích, tak nejvyšší zůstává v Maďarsku, kde činí 12,2%, Česká republika se umístila na pátém místě, když podle metodiky Eurostatu u  nás dosahuje inflace výše 8,3%.

Česká republika

Ve středu na diskuzním fóru ČNB člen bankovní rady Jan Kubíček uvedl, že sazby ČNB se vrátí k normálu během roku 2025. Ve své prezentaci zdůraznil, že “normál” neznamená extrémně nízké či dokonce záporné úrokové sazby, na které jsme si zvykli v minulosti, ale sazby v rozmezí 3 - 3,5% při splnění inflačního cíle 2%. 

Objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 11,3 mld. Kč po srpnových 11,5 mld. Kč. Jde tak o mírný meziměsíční pokles o 1,3 %. Počet nově poskytnutých hypoték se v září také mírně snížil na 3,5 tisíce, stále však zůstal nad průměrným měsíčním počtem letošního roku, který lehce přesahuje hranici 3 tisíc. Nadále se však jedná o nízký počet ve srovnání s rokem 2020, kdy se průměrný měsíční počet nových hypoték pohyboval kolem 6,7 tisíc a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíc. Pokud ČNB dodrží svoji výše uvedenou politiku /neutrální sazby na 3 - 3,5%), je velmi nepravděpodobné, že se objem hypoték vrátí na hodnoty z let 2020-1. 

Absolutní korunová hodnota státního dluhu ke konci třetího čtvrtletí roku 2023 dosáhla výše 3.115,0 mld. Kč, což oproti konci roku 2022 představuje nárůst o 220,2 mld. Kč. V relativním vyjádření činil státní dluh vůči HDP 43,1 % oproti 42,7 % na konci roku 2022. 

Investice

Vidina dalšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech vyhnala výnos 10letých státních dluhopisů až těsně nad 5%  a výnos dvouletých státních dluhopisů dosáhl téměř 5,2%, což jsou rekordní úrovně od roku 2007 a 2006. Státní dluhopis je základem finančního systému, drží jej ve velkém banky, penzijní fondy i pojišťovny. Růst výnosů dluhopisů znamená pokles cen již existujících dluhopisů. Bankám se tedy na dluhopisech zvyšuje nerealizovaná ztráta, tedy mizí peníze, které jsme bance půjčili (= které jsme si do banky vložili).

Průměrný roční výnos nově prodaných fixně úročených českých státních dluhopisů činil 4,5% (a nedaní se). při jejich průměrné zbytkové době do splatnosti 8,5 let. Pokud víte, že dluhopis do období jeho splatnosti nebudete muset prodávat, jde o velmi vhodný stabilizační prvek investičního portfolia.

Do cen aktiv se rovněž promítá situace na Blízkém východě. Investoři opouštějí riziková aktiva - akcie. Tyevropské v pátečním obchodování sestoupily na sedmiměsíční minimum. Klesaly i americké akcie neboť byly pod tlakem nejen kvůli geopolitické situaci, ale i díky vysokým výnosům státních dluhopisů..

Zlato pokračovalo v růstu z předchozího týdne, a přiblížilo se hranici 2.000 USD za trojskou unci. Růst byl poháněn obavami z dopadů blízkovýchodního konfliktu. Obavy byly natolik silné, že zlato rostlo dokonce i při rostoucích výnosech amerických státních dluhopisů. Státní dluhopisy jsou stejně jako zlato chápány investory jako bezpečné aktivum, a v “normální” situaci při růstu výnosů na dluhopisech cena zlata klesá. Je vidět, že investoři berou blízkovýchodní konflikt opravdu vážně a využívají masivně obou bezpečných aktiv. 

 

Autor: David Kunc | neděle 22.10.2023 21:39 | karma článku: 6,98 | přečteno: 78x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku dnes opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik