Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 44. týdne

ČNB, ECB i FED ponechaly sazby beze změny. Zadlužení českých domácností roste stále rychleji. Centrální banky kupují více zlata, než vloni. Možná ví víc, než my

Základní přehled

V končícím týdnu došlo na trzích k změně vnímání rizik. Investoři se vrátili k rizikovým aktivům (akcie) a to patrně zejména díky zprávám o možném ukončení zvyšování úrokových sazeb v USA (viz dále). Tyto zprávy byly pro akciové investory silnější než přetrvávající rizika blízkovýchodního konfliktu. Ten ale udržuje cenu zlata nadále těsně pod hranicí 2.000 USD/unci (spotová cena). 

Detailnější pohled

Spojené státy

Americká centrální banka se rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu ve stávajícím rozmezí 5,25 - 5,50 %. Pro stabilitu nakonec hlasovali všichni členové bankovní rady. Na tiskové konferenci šéf Fedu Powell potvrdil, že proces stlačení inflace k 2 % cíli ještě zdaleka není u konce (inflace v září činila 3,7 %) a že jím vedený měnověpolitický výbor vůbec neuvažoval o snižování sazeb, nýbrž spíš řešil, jestli jsou sazby už dostatečně vysoko. Tim si FED ponechal otevřené dveře pro další zvýšení sazeb.

Vidina zastavení růstu úrokových sazeb srazila výnosy desetiletých dluhopisů americké vlády na nejnižší úroveň za více než pět týdnů, což podpořilo zájem investorů o akcie. 

Americká ekonomika jako celek v říjnu vytvořila pouze celkem 150 000 nových míst, což výrazně zaostalo za odhady trhu nastavenými na cca 170 000 míst. Pokud několik dalších týdnů  budou tato data podobně slabá, znamená to, že americká ekonomika opravdu konečně zpomaluje. 

Evropa 

Míra inflace v říjnu v eurozóně propadla na 2leté minimum 2,9 % (4,3 % v září), což byl mírně hlubší pokles, než se očekávalo (oček. 3,1 %). Hlavním faktorem se staly ceny energií, které letos v říjnu proti září klesly o 1,1 %. Jádrová inflace (bez cen potravin a energií) zůstává však nadále vysoká (4,2 %), a měla by se držet v těsné blízkosti 4 % i v závěru letošního roku.

Měnový výbor Evropské centrální banky v říjnu podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny na 4,5 %. Přerušil tak nejdelší sérii zvyšování úrokových sazeb ve své 25leté historii.

Evropská centrální banka předpokládá, že se inflace v eurozóně vrátí k 2 % cíli v roce 2025. V rozhovoru s řeckým deníkem Kathimerini, který byl zveřejněn na webu ECB, to uvedla šéfka centrální banky Christine Lagardeová. Nelze tedy očekávat, že úrokové sazby eura budou v příštích měsících klesat. 

Česká republika

Index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu dosáhl v říjnu 42 bodů. Hodnota dál zůstává pod úrovní 50 (nad 50 = průmysl roste, pod 50 = průmysl chřadne), a tedy značí další meziměsíční zhoršení situace. Pokračující pokles českého průmyslového sektoru byl tažen dalším poklesem aktuální průmyslové produkce a poklesem nových průmyslových objednávek. V českém průmyslovém sektoru také klesal počet zaměstnanců, a to druhým nejrychlejším tempem od června 2020.

Česká národní banka ponechala navzdory očekávání základní úrokovou sazbu beze změny na 7% (trh čekal její snížení). Pro ponechání sazeb hlasovalo 5 členů, zatímco 2 hlasovali pro snížení sazeb o 0,25%. Důvody pro ponechání sazby byly zejména neukotvená inflační očekávání vyplývající z vyjednávání o mzdách a proinflační vysoký schodek státního rozpočtu.

Sazby neklesly, přestože ČNB zhoršila výhled české ekonomiky (což je protiinflační faktor). Z toho lze číst velkou nejistotu centrálních bankéřů zejména pro vývoj od ledna 2024 dále. V letošním roce ČNB HDP klesne o 0,4 %, příští rok vzroste o 1,2 %. V srpnové prognóze přitom ČNB čekala letos růst 0,1 procenta a příští rok 2,3 procenta. Centrální banka také o půl procentního bodu zhoršila očekávání inflace v příštím roce, která by měla být průměrně 2,6 procenta. Na druhou stranu pro letošní rok ČNB mírně zlepšila odhad průměrné inflace, která by měla dosáhnout 10,8 procenta. V srpnové predikci centrální banka očekávala 11 procent.

 Navzdory vysokým úrokům vzrostly dluhy českých domácností u bank v září meziměsíčně o 5,4 miliardy korun na 2,23 bilionu korun. Zadlužení firem vzrostlo o 9,4 miliardy na 1,34 bilionu korun. Také meziročně byly dluhy domácností i firem vyšší, u domácností to bylo zhruba o 101 miliard korun a u firem o 52 miliard Kč. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Nad bilion korun se zadlužení českých domácností poprvé dostalo v červnu 2010. Úroveň 1,5 bilionu přesáhlo v září 2017 a v říjnu 2021 se dostalo nad dva biliony korun. Z uvedeného je vidět dramatický nárůst rychlosti našeho zadlužování. 

Investice

Americké (i české) akcie v končícím týdnu rostly. Investoři se vrátili na americké akciové trhy s vidinou končícího zvyšování úrokových sazeb FEDem. Zde je ale potřeba mít na paměti, že tak, jak enormní tisk peněz v posledních letech zcela přirozeně vyvolal následně inflaci, musí zvýšené sazby vést k ochlazení ekonomiky. To se koneckonců možná již projevuje slábnoucím trhem práce v USA. Druhým varovným signálen je pokles obratu dánské společnost Mearsk, která je na světové špičce námořní nákladové dopravy. Tato firma oznámila za 3 čtvrtletí propad tržeb na pouhých 12,1 mld. USD oproti 22,8 mld. USD před rokem. Maersk je považován za jeden z důležitých ukazatelů reálného vývoje globální ekonomiky (objem přepraveného zboží úzce souvisí s celkovou ekonomickou aktivitou). Ani jeden z těchto signálů zatím akciové investory nevylekal. 

Podle nedávné zprávy Světové rady pro zlato překročily čisté nákupy zlata centrálními bankami od začátku letošního roku výsledky roku 2022 o 14 %. Zpráva uvádí, že centrální banky v tomto roce dosud nakoupily 800 tun zlata, což je nejvyšší údaj v historii. Největším kupujícím zlata zůstává Čínská lidová banka, která tím chce snížit svoji závislost na dolarech, a zvýšit svůj mezinárodní vliv. 

 

Autor: David Kunc | neděle 5.11.2023 22:15 | karma článku: 11,45 | přečteno: 121x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik