Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 47. týdne

Ministerstvo financí Spojených států čeká v příštím roce prodej dluhopisů v celkové hodnotě 10 bilionu dolarů. Je to reálné? Kdy ČNB začne pravděpodobně snižovat úrokové sazby?  

Základní přehled

Investoři nadále počítají minimálně s dalším nezvyšováním (a věří v co nejdřívější snižování) úrokových sazeb v USA, v důsledku čehož rostou zejména akcie, zlato, a klesá vůči euro dolar. I u nás značná část laické i odborné populace očekává, že k prvnímu snížení sazeb dojde již brzy (v tomto roce). Zda je tento pohled oprávněný, můžeme posoudit podle ekonomických událostech kočícího týdne. 

Snížení sazeb by pomohlo zejména vládám v dalším budování schodků státních rozpočtů. I díky současným vyšším úrokovým sazbám je splácení úroků státních dluhů historicky velmi drahé, a ztěžuje další “udržitelné” zadlužování států (což osobně považuji za pozitivní). V některých zemích jen zaplacení úrokových nákladů státního dluhu pořádně provětrá celkové příjmy státního rozpočtu. Například v Indii nebo JARu úrokové platby požerou cca 25 % příjmů. V USA s v Brazílii je to přibližně 15 % a v Německu, Francii, Japonsku a Kanadě pět a méně procent.

Detailnější pohled

Spojené státy

Minulý týden přišly zprávy z trhu práce, které naznačovaly, že americký trh práce slábne, a americká ekonomika zvolňuje. To by bylo dobré znamení pro akciové investory, neboť by vzrostla pravděpodobnost, že FED nebude dále zvyšovat sazby. Tento týden se trh práce “oklepal”, a čísla opět ukazují silný trh práce - nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti bylo v minulém týdnu 209 tisíc oproti očekávaným 227,5 a 231 tisíc o týden dříve. 

V končícím týdnu byl v USA zveřejněn listopadový kompozitní (souhrný = výroba + služby) index nákupních manažerů (PMI), a jeho hodnota je 50,7. V Evropě je tento ukazatel dlouhodobě hluboko pod hodnotou 50, což ukazuje na pokles ekonomiky. I když index klesá i v USA, je stále nad hodnotou 50, což znamená stále růst ekonomiky. 

Takto to vypadá, že Spojené státy nemají (na rozdíl od Evropy) žádný problém. Zdání ale klame. Spojené státy v příštích 12 měsících čeká refinancování amerických vládních dluhopisů v hodnotě více než 8 bilionu dolarů. Když k tomu navíc připočítáme plánovaný rozpočtový deficit v příštím roce na úrovni přibližně dvou bilionů dolarů, dostaneme se na hrubou výpůjční potřebu amerického ministerstva financí v následujícím roce na úrovni astronomických 10 bilionů dolarů. Nejen, že se jedná o obrovskou sumu i pro tak velkou ekonomiku, jako je ta americká, ale navíc v posledních letech klesl u centrálních bank zájem o americké státní dluhopisy jako bezrizikové aktivum, a místo něj nakupují zlato. V tomto ohledu by proto nebylo překvapení, pokud by v následujících měsících pokračoval relativně prudký růst výnosů do doby splatnosti amerických vládních dluhopisů, resp. prudký pokles jejich tržních cen. Tento trend by mohl mít dopad například na stabilitu bankovního sektoru (minimálně amerického), neboť americké banky mají ve státních dluhopisech Spojených států masivně zainvestováno. Pokud by banky musely dluhopisy odprodávat (například z důvodu odlivu vkladů), realizovaly by obří ztráty. Nezapomínejme, že již v roce 2008 uměly americké banky “exportovat” své problémy do Evropy.

 

Evropa 

Na svém vystoupení v Berlíně uvedla mimo jiné guvernérka ECB Christine Lagardová, že je příliš brzy na oslavu vítězství nad inflací. Bankéřka uvedla, že cílem ECB je vrátit inflaci zpět na inflační cíl, a nebude vyvozovat závěry z krátkodobého vývoje. 

Německá vláda kancléře Olafa Scholze hledá způsob, jak v rozpočtu nahradit ztrátu 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč), které v klimatickém fondu zablokoval ústavní soud. (Zmíněných 60 miliard eur jsou peníze, které byly v podobě zmocnění k půjčkám vyčleněny v rozpočtu na rok 2021 pro boj s následky covidu-19. Německo je k původnímu účelu nevyužilo, proto se je vláda rozhodla převést do klimatického fondu, tedy na zcela jiné využití, než parlament schválil). Cestu k řešení komplikuje výrazná nejednota vládních stran, která v německých médiích vyvolává spekulace o soudržnosti koalice. Spolkový účetní dvůr (BRH), který je nezávislým kontrolním úřadem, navíc poukazuje na to, že pochybné je i financování Hospodářského stabilizačního fondu (WSF). Nejistota tak visí nad dalšími desítkami miliard eur.

Politická nestabilita ohrožujjící finanční stabilitu státu se tedy netýká pouze USA, ale v eurozóně minimálně jejího nejsilnějšího článku. 

Česká republika

V končícím týdnu vydal Mezinárodní měnový fond svoji zprávu, která se zabývá stabilitou české ekonomiky a veřejných financí. Podle MMF česká ekonomika letos klesne o 0,4 procenta a v příštím roce vzroste o 1,2 procenta. V říjnovém výhledu přitom MMF očekával, že letos český hrubý domácí produkt (HDP) vzroste o 0,2 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Na delším horizontu MMF čeká, že naše inflace dosedne na 2 % až  v roce 2025, a ekonomika se vrátí na předpandemickou úroveň až v roce 2028. 

Ve svém rozhovoru pro web Aktuálně zmínila víceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová dvě rizika kterým ČNB při další  rozhodování o úrokových sazbách čelí. Pokud by ČNB začala snižovat sazby již letos, vystavuje se riziku, že růst cen vlivem lednové změny ceníků bude vyšší, než ČNB čekala, a inflace opět poroste. Druhé nebezpečí je, že ČNB bude držet sazby výše než je potřeba, a ekonomiku zbytečně ještě více přidusí. Dopady této varianty na HPD jsou podle paní Zamrazilové minimální. Proto lze očekávat, že ČNB začne v lepším případě se snižováním sazbe v únoru 2024.    

Investice

Končící týden ukazuje na přetrvávající rozpolcenost investorů - rostla jak riziková aktiva (akcie), tak i ta bezpečná (zlato se téměř celý týden drželo nad psychologickou hranicí 2000 USD/unci). Tento růst ukazuje, že investoři již neočekávají další zvyšování úrokových sazb. Rostl i výnos na americkém desetiletém státním dluhopisu (tedy jeho cena klesala), což může buď signalizovat pravý opak (investoři očekávají ještě jedno zvýšení úrokových sazeb - například pod vlivme neslábnoucího trhu práce v USA), a nebo prostě JEN malý zájem investorů půjčovat americké ekonomice (důvody jsem se snažil nastínit začátkem článku). 

 

Autor: David Kunc | neděle 26.11.2023 21:42 | karma článku: 8,24 | přečteno: 94x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Pronájem bytu 1kk, 27 m2
Pronájem bytu 1kk, 27 m2

Generála Svobody, Liberec - Liberec XIII-Nové Pavlovice
11 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik