Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1. týden - přehled ekonomických událostí

věří trhy americkému FEDu co se týče snižování sazeb? ČNB poprvé od června 2022 snížila v prosinci sazby krize v Rudém moři je možný zárodek další inflační vlny  

Nejen toto najdete v dalším textu

  • Americká nezaměstnanost v prosinci nižší, než trh očekával 
  • Prosincová inflace v eurozońě vzrostla na 2,9 %, jádrová složka poklesla na 3,4 %;
  • PMI eurozóny nadále v negativním pásmu;
  • V České republice stouply v listopadu dluhy domácností u bank na 2,24 bilionu korun
  • ČNB poprvé od června 2022 snížila úrokové sazby, a to o 0,25 %;
  • Schodek českého státního rozpočtu za rok 2023 dosáhl 289 mld. korun; 
  • Český průmysl nadále zpomaluje

 

Detailnější pohled

Spojené státy

Ve středu vyšel ve Spojených státech indikátor ISM za zpracovatelský průmysl za prosinec, který dosáhl hodnoty 47,4 bodu. Oproti listopadu tak došlo k mírnému zlepšení, nicméně hodnota stále zůstává pod 50 body. Jinými slovy podle tohoto ukazatele průmyslová aktivita v USA v prosinci klesala, nicméně oproti listopadu o něco nižším tempem. Celkově tak lze brát data spíše, jako další ze signálů ochlazení americké ekonomiky.

Trhy nevěří FEDu, a čekají rychlejší snižování sazeb, než FED deklaruje. Tržní výhled amerických sazeb aktuálně pracuje s poklesem sazeb v tomto roce o 1,50 %, přičemž první snížení o čtvrt procentního bodu je plně zaceněno pro březen (pravděpodobnost 60 %). Očekávaný pokles sazeb je 2x větší než odhad FEDu (0,75 %), a o snižování sazeb v březnu se v zápisu z jednání FEDu nic nepíše. Trh patrně na rozdíl od FEDu nevěří v hladké přistání (tj. zahnání inflace bez recese), a čeká, že v případě recese FED sazby sníží rychleji, aby ekonomiku zachránil a to i za cenu možného obnovení inflace. Více podcast Rolanda Ižipahttps://www.youtube.com/watch?v=VxDlAVbmH4E&pp=ygUNUm9sYW5kIEnFvUlQIA%3D%3D

Nezaměstnanost v USA je stále nízká (3,7 %), a i počet nově vytvořených pracovních míst je stále vysoký (216 tisíc v prosinci). Nicméně proti loňskému roku je počet nových pracovních míst ve všech měsících nižší, což indikuje možný nástup recese v USA. 

Evropa 

Prosincová inflace v eurozóně podle předběžných odhadů vzrostla v souladu s očekáváním trhů o 2,9 % meziročně oproti 2,4 % v listopadu. Jádrová inflace vzrostla o 3,4 % meziročně oproti 3,6 % v listopadu. I když jádrová inflace poklesla, je stále poměrně vysoká, a patrně bude důvodem, proč ECB nebude se snižováním sazeb pospíchat.

Index PMI pro zpracovatelský průmysl, který souhrnně indikuje meziměsíční vývoj v tomto odvětví, dosáhl v eurozóně v prosinci úroveň 44,4. Držel se tak nadále v pásmu (pod 50) meziměsíčního zhoršování situace. V pozadí byl zejména pokles nových objednávek. Ze zjištěných hodnot plyne vysoká pravděpodobnost recese v eurozóně za druhé pololetí  2023.

 Nejhorší prosincové hodnoty PMI hlásí Německo (43,3), Francie (42,1) a Rakousko (42). Německo a Rakousko jsou naši významní obchodní partneři, a není tedy divu, že se i náš PMI v prosinci výrazně propadl (viz dále)

Míra inflace v Německu v prosinci podle metodiky Evropské unie zrychlila na 3,8 % z listopadového tempa 2,3 %. Výrazný dopad na míru inflace měly ceny energií. Na vývoj cen energií (meziročně plus 4,1 %) zapůsobil v prosinci 2023 efekt takzvané prosincové okamžité pomoci, kdy spolková vláda v prosinci 2022 jednorázově převzala měsíční platby domácností za plyn a teplo. Podobný efekt, který vidíme i u nás.

Česká republika

Po dvou měsících růstu indexu nákupních manažerů (PMI) v české výrobě přinesl závěr roku 2023 opětovný propad. Index poklesl z listopadových 43,2 bodů na hodnotu 41,8. Proti tržnímu odhadu tak ukazatel nabral opačný směr a namísto mírného zlepšení signalizují data ostřejší pokles. Důvodem je zejména pokles výroby a nižší množství nových zakázek (viz pokles indexu v Německu a Rakousku). Tempo poklesu nových zakázek bylo přitom v prosinci nejrychlejší za poslední tři měsíce a patřilo mezi nejprudší za více než tři a půl roku

Za celý rok 2023 skončí průmyslová produkce patrně v mírném poklesu. (mezi 0,2 % - 0,7 %).

Česká ekonomika ve třetím loňském čtvrtletí silně klesla. V pořadí třetí a zároveň konečný odhad přinesl revizi mezičtvrtletního poklesu tuzemského HDP v Q3 23 z -0,5 % na -0,6 %. Kromě spotřeby vlády mezičtvrtletně klesaly všechny složky. Slabá data z reálné ekonomiky společně s umírněnou cenovou dynamikou byla pravděpodobně pro bankovní radu ČNB hlavním důvodem, proč po delší době otálení před Vánoci rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 %. Rozhodnutí snížit sazby bylo jednomyslné (pro hlasovalo všech 7 členů bankovní rady).

Státní rozpočet skončil loni v deficitu 289 mld. korun (4,0 % HDP). Ve druhé polovině roku pomohla rozpočtu řada jednorázových opatření, která stlačila schodek a pomohla více než splnit plánovaný schodek 295 mld. Korun. Schodek byl meziročně nižší o 72 mld. korun a šlo o nejlepší výsledek rozpočtu za poslední 4 roky. Osobně nevidím moc důvodů k oslavám - v předcovidovém roce 2019 byl schodek státního rozpočtu 28,5 miliard Kč (tedy cca jedna desetina současného schodku)

V České republice stouply v listopadu 2023 dluhy domácností u bank o 7,3 miliardy na 2,244 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 14,7 miliardy na 1,345 bilionu korun. V meziročním srovnání dlužily domácnosti o 102,5 miliardy korun více. Dluhy českých domácností u bank rostou od února 2016.

Různé

Krize v Rudém moři, kde jemenští rebelové už týdny útočí na obchodní lodě, dále prodražuje námořní dopravu a podle analytiků může přispět i k růstu inflace. Mezinárodní námořní organizace (IMO) ve středu uvedla, že nejméně 18 námořních dopravců už své lodě přestalo posílat přes Rudé moře a z bezpečnostních důvodů posádkám nařizují delší trasu, a sice kolem mysu Dobré naděje na jihu Afriky.

V posledních týdnech tak dopravci odklonili plavidla s nákladem zboží celkem za více než 200 miliard dolarů. Jde o lodě, které měly využít trasu vedoucí Rudým mořem a dál přes Suezský průplav. V námořní dopravě to je klíčová dopravní tepna.

Globální obchod se tak ocitl v dokonalé bouři - prakticky denně se zvyšují sazby za přepravu, objevují se dodatečné poplatky a různé příplatky, čas dodání zboží se protahuje a hrozí, že výrobky určené k prodeji na jaře a v létě dorazí do obchodů pozdě (například cena přepravy lodního kontejneru z Číny na východní břeh Spojených států ze během pár týdnů zvýšila o 55%).

Situace je podobná postcovidovým logistickým problémům, které akcelerovaly odeznívající inflaci. Krize v Rudém moři může znovu roztočit inflaci varuje investiční ředitel společnosti Bleakly Financial Group Peter Boockva

Investice

Lednové otevření akciových trhů bylo doprovázeno prudkým propadem akcií firmy Apple (5,9 %). Proč je důležité se dívat na akcie této firmy? Akcie Applu se podílejí více než 7,5 % na hodnotě nejširšího amerického akciového indexu S&P 500, a podle tržní kapitalizace se jedná o největší americkou společnost. Výkyvy ceny těchto akcií mají bezprostřední dopad na cenu tohoto indexu, který je součástí mnoha fondů. Z trhu přicházejí totiž znepokojivé zprávy o ochladnutí zájmu jak o tablety (tedy i o iPad), tak i o telefony iPhone. Kromě toho jsou akcie této firmy poměrně drahé měřeno poměrem k zisku. Poměr P/E (cena akcie/zisk na akcii) byl v roce 2014 těsně nad 11, začátkem tohoto roku byla hodnota poměru P/E téměř 30. Během posledních deseti let rostla tedy cena akcie Applu téměř 3x rychleji, než ziskovost společnosti. Tento trend byl společný mnoha technologickým firmám. Pokud v rámci léčby inflace akcioví investoři procitli, budeme v tomto roce svědky korekce mnohých amerických akcií.

Cena zlata se zřejmě definitivně zabydlela nad 2000 USD za trojskou unci, a narůstá počet investičních společností doporučujících zlato jako vhodnou investici (napříkladhttps://www.investicniweb.cz/videoteka/macek-conseq-im-v-ramci-komodit-verime-zlatu-i-rope-odvetvi-je-podinvestovane-zluty-kov)

 

Autor: David Kunc | neděle 7.1.2024 21:51 | karma článku: 8,04 | přečteno: 101x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik