Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události v 3. týdnu

další zvýšení dluhopisového stropu v USA - Spojené státy se rychle zadlužují, a to je důvod, proč jejich ekonomika stále odolává zvýšení úrokových sazeb (na rozdíl od té evropské)

O čem zejména budou následující zprávy

Přicházejí další a další data potvrzující, že americká ekonomika je zatím ve velmi dobré kondici. Co to znamená pro další vývoj úrokových sazeb i vývoje cen aktiv?

Představitelé ECB varují před přehnaným optimismem trhů co se týče snižování sazeb, bez ohledu na pokles německé ekonomiky. 

I když naše inflace klesla, byla podle metodiky eurostatu nejvyšší v evropské unii. Můžeme i tak očekávat snižování úrokových sazeb?

Další negativní výhled Mezinárodního měnového fondu - tentokrát co se týče fiskálních deficitů (schodků státních rozpočtů).

Detailnější pohled

Spojené státy

Americký Kongres výraznou většinou schválil další posunutí dluhopisového stropu pro vládní pokladnu a odvrátil tak hrozbu omezení provozu vládních agentur až na začátek března. Frekvence, se kterou Spojené státy zvyšují své dluhové stropy, nebezpečně roste. Raketový růst amerického veřejného dluhu vysvětluje, proč je tamní ekonomika stále odolná (viz dále). 

Výsledek prosincových amerických maloobchodních tržeb zasadil další ránu investorům sázejícím na rychlé snižování sazeb. Maloobchodní tržby meziměsíčně vzrostly nejrychlejším tempem za poslední 3 měsíce, a to o 0,6 % (meziročně o 5,6 %), a ukazují tak na stále silnou kupní sílu Američanů. Jde o proinflační signál, který velmi pravděpodobně donutí americkou centrální banku pozdržet snižování sazeb. Vysoké úrokové sazby motivují investory upřednostnit jako bezpečné aktivum americký dolar před zlatem. Jakmile začne FED sazby snižovat, situace se velmi pravděpodobně otočí ve prospěch zlata.

Dalším důvodem, proč FED patrně nebude spěchat se snižováním sazeb je stále silný americký trh práce. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu významně spadnul pod 190 tisíc. Trhy čekaly téměř 210 tisíc. Data tak i nadále překvapují trhy i analytiky svou odolností. 

V kontrastu s těmito pozitivními daty uvedl šéf americké investiční banky JPMorgan Chase Jamie Dimon v rámci svého vystoupení v Davosu, že zůstává i nadále opatrný ve svém výhledu pro vývoj americké ekonomiky v následujících dvou letech. 

Šéf Goldman Sachs David Salomon ve svém vystoupení pro změnu vyzdvihl obavy z rostoucího zadlužení veřejných financí v největší ekonomice světa a apeloval na potřebu nápravy.

Evropa

Německá ekonomika podle prvního odhadu statistického úřadu v roce 2023 poklesla o 0,3 %. Za nepříznivým výsledkem stojí především slabý vývoj v průmyslu, kde ekonomická výkonnost proti roku 2022 poklesla o 2 %. 

Slabý výkon průmyslu je téma i na úrovni celé eurozóny. Listopadová data odhalila další meziměsíční pokles produkce v eurozóně, tentokrát o 0,3 %. Meziročně je úroveň produkce nižší o téměř 7 %.

Z výše uvedených dat by se dalo očekávat, že ECB přistoupí ke snižování sazeb co nejdříve, aby pomohla obnovit ekonomický růst eurozóny. To by ale mohlo přinést návrat inflace a tak Christine Lagarde, prezidentka Evropské centrální banky, na svém vystoupení v Davosu upozornila investory, aby revidovali své sázky na snižování úrokových sazeb (první snížení sazeb trhy čekají v dubnu). Zároveň naznačila, že je „pravděpodobné“, že ECB sníží sazby až v průběhu léta. 

Ještě dál šel člen vedení ECB Robert Holzmann, který naznačil, že evropská centrální banka by letos vůbec nemusela přistoupit k všeobecně očekávanému snižování sazeb. Podle Holzmanna budou ti, kteří počítají s prvním snížením sazeb už na duben, ve finále hluboce zklamáni.

V tomto kontextu zápisky z posledního zasedání ECB nepřekvapily a ukazují, že diskuze o snižování sazeb zatím na půdě Evropské centrální banky neprobíhá.

Česká republika

Česká republika měla v prosinci podle výpočtů eurostatu nejvyšší inflaci v rámci celé EU a to 7,6 %. Naopak nejnižší byla tato inflace v Dánsku (0,4 %). Rozdíl je dán zejména vládním zásahem do cen energií (jejich umělým snížením) na konci loňského roku..

Proto v rozhovoru pro Český rozhlas plus viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová potvrdila, že nás letos nejspíš čeká rychlý pokles úrokových sazeb, neboť bankovní rada bude patrně snižovat sazby na každém svém zasedání. Paní Zamrazilová také zopakovala, že dvě procenta na hypotékách, na které byli klienti zvyklí, se už nevrátí.

Často zde píši o poklesu českých maloobchodních tržeb. Pokles je vidět například na tržbách i zisku největšího českého internetového prodejce - společnosti Alza.Po letech růstu zažila tato firma velký propad zisku. Po zdanění v roce 2022 vydělal necelých 700 milionů Kč..V roce 2021 přitom činil rekordních 2,5 miliardy Kč.

Různé

Mezinárodní měnový fond očekává vysoké fiskální deficity (růst státních dluhů) v klíčových ekonomikách až do roku 2028. Jednoznačně nejlépe na tom je Německo, kde se očekává, že deficity zůstanou pod 2 % HDP. Francie, Itálie, Japonsko a Velká Británie by měly být o 1 až 2 %. horší. Jednoznačně nejhůře jsou na tom USA, jejichž rozpočtový deficit by se měl trvale pohybovat kolem extrémně vysoké úrovně 7 až 8 % HDP. To nevypadá na příliš udržitelný trend.

Investice

Velká sedmička (Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia a Tesla) má vyšší tržní hodnotu než 2 000 menších a středních amerických společností, které tvoří index Russell 2000. Hodnota největších společností je poháněna mánií okolo AI. Naopak akcie menších firem zatím trpí kvůli vysokým úrokovým sazbám. Na rozdíl od indexu S&P 500 (který v pátek dosáhl historicky nejvyšší hodnoty) se Russell 2000 stále nezotavil a obchoduje se 22 % pod svým historickým maximem. Otázka je, jak dlouho nadšení z AI (umělé inteligence) investorům vydrží.

Nejvlivnější investiční banka na světě JP Morgan svými výsledky za poslední kvartál 2023 završila nejziskovější rok v historii a věří v dobré časy i letos.

Společnost Microsoft oznámila své napadení skupinou hackerů. Hackerům se podařilo získat přístup k "velmi malému procentu" firemních e-mailových účtů. Byly mezi nimi účty členů vrcholového vedení, zaměstnanců z oblasti kybernetické bezpečnosti, právního oddělení a další, sdělila firma. Jak tato událost ovlivní cenu akcií společnosti Microsoft (která má nyní nejvyšší tržní kapitalizaci na světě) uvidíme v následujících dnech. 

 

Autor: David Kunc | neděle 21.1.2024 21:29 | karma článku: 9,28 | přečteno: 122x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik