Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

Základní přehled

  • Americká centrální banka počítá se zahájením snižování sazeb již letos
  • První signály oslabování americká ekonomiky 
  • Špatné zprávy z německé ekonomiky
  • Inflace je stále strašákem pro ČNB (Jan Procházka, člen bankovní rady)
  • Česká nezaměstnanost na 4 %, více nezaměstnaných, než volných míst

Detailnější pohled

Spojené státy

Americká centrální banka (Fed) stále očekává, že ještě letos sníží svoji základní úrokovou sazbu. Zda bude pokračovat současné tempo zpomalování inflace, však není jisté. Ve středu to uvedl v projevu před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů šéf Fedu Jerome Powell. Powell rovněž uvedl, že, že on sám a jeho kolegové k takovému kroku ještě nejsou připraveni.  Ekonomický výhled je totiž nejistý a není zaručeno, že bude pokračovat současné zpomalování inflace směrem k dvouprocentnímu cíli. 

Proto trhy s napětím očekávají zveřejnění údajů o inflaci v USA (nadcházející úterý), s cílem lépe pochopit potenciální časování snižování úrokových sazeb Fedu. Prognózy ekonomů naznačují, že únorový index spotřebitelských cen (CPI) zaznamená růst o 0,4 % (to představuje roční inflaci 4,8 %), což představuje zrychlení oproti lednovému růstu o 0,3 %. 

Významný vliv na inflaci má trh práce, a proto investoři sledují, zda napětí na trhu práce povoluje. Tento týden přinesl smíšená data. Nových pracovních míst v únoru vzniklo 275 tisíc oproti očekávaným 200 tis. Velký počet nových pracovních míst vznikl ve státním sektoru. To potvrzuje domněnku, že inflaci pomáhá rozhazovačná vládní politika, která za cenu nákupu voličů rychle zvyšuje zadlužení USA, (neúmyslně) brání poklesu inflace a drží americkou ekonomiku na růstové trajektorii. . 

Protichůdným údajem byl růst nezaměstnanosti na 3,9 z 3,7 procenta, zatímco se čekala stagnace. Rovněž proti předchozímu roku klesá hodnota indexu JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey - počet nových pracovních míst a změn zaměstnání) - v lednu 8,863 milionu v prosinci ještě: 9,026 milionu. Trh práce tedy již ukazuje první viditelné poklesy.

Druhou negativní zprávou byl pokles továrních objednávek na leden a to meziměsíčně  3,6 %. 

Evropa 

Negativní data přišla z Německa. To je špatný signál i pro českou ekonomiku, která je na tu německou navázána. Podle německého statistického úřadu poklesly v lednu meziměsíčně tovární zakázky o 11,3 %. Tomu odpovídá i pokles německé průmyslové výrobao 5,5 % meziročně.

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby třetí zasedání v řadě beze změny (hlavní sazba: 4,50 %; depozitní sazba: 4,00 %). Celkové vyznění zasedání naznačilo, že ECB sice vyhlíží obrat v měnové politice, ale chce mít dostatečnou oporu v datech, než začne snižovat sazby. Podle ECB je přetrvávajícím inflačním rizikem stále nadprůměrný růst mezd a rychlejší růst cen v sektoru služeb. Na tiskové konferenci prezidentka ECB Lagardeová naznačila, že v dubnu ještě rozhodnutí snížit sazby asi nepadne, větší šance má zasedání v červnu (6. června).

Česká republika 

V podcastu “Na burze” uvedl Jan Procházka (člen bankovní rady ČNB), že současným hlavním rizikem je pořád inflace. Šoků, které mohou nabourat predikovaný pokles inflace, je celá řada. Stačí, aby se znovu objevily problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích nebo konflikt, který způsobí výpadky dodávek ropy. To se pak okamžitě dostává na stojany českých pump a relativně rychle do české inflace, protože to jde do potravin a dalších jejích složek.

Registrovaná míra české nezaměstnanosti dosáhla v únoru hodnoty 4,0 % Úřady práce v únoru evidovali 296 tisíc uchazečů o zaměstnání, (o 14 tisíc více než před rokem). Nezaměstnaní si mohli vybírat z 269 tisíc volných pracovních pozic, (o 15 tisíc méně než před rokem). Na jedno volné pracovní místo tak připadá 1,1 uchazeče,a po dlouhé době je na trhu víc uchazečů, než volných pracovních míst. I tak je naše nezaměstnanost třetí nejnižší v EU. 

Na základě vývoje ekonomické situace v Německu přehodnocují analytici růst našeho HDP, a to směrem dolů (například Česká spořitelna snížila svůj odhad růstu HDP pro letošní rok z 1,4 na 1 %). 

Investice 

Na akciových trzích panuje značná nervozita - na jedné straně si investoři přejí pokles úrokových sazeb, na druhé straně mají obavy z případného zpomalení americké ekonomiky. Za negativní výhled pro tento rok trh danou společnost potrestá intradenním poklesem cen akcií mnohdy o více než 10 %, a to bez ohledu na současné výsledky. Technologický index NASDAQ sice během týdne zaznamenal dosažení nejvyšší historické hodnoty, ale za celý týden ztratil více než 1 %.

Z nervozity tradičně benefituje zlato, jehož cena vzrostla na rekordních 2 170 USD za trojskou unci. Tradičnímu bezpečnému přístavu se daří díky očekávanému snížení úrokových sazeb v USA a tedy slábnoucímu dolaru, napětí na Blízkém východě, ale také poptávce centrálních bank po zlatých rezervách. V lednu centrální banky zvýšily své oficiální zlaté rezervy o 39 tun, což je více než dvojnásobek oproti 17 tunám v prosinci 2023 (který byl z pohledu nákupů centrálních bank rekordní). 

 

Autor: David Kunc | neděle 10.3.2024 22:48 | karma článku: 9,48 | přečteno: 110x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 4. týdne

Americká ekonomika dále roste. Bude v tomto trendu pokračovat i letos? Ekonomika eurozóny naopak klesá, a výhled není úplně pozitivní. Je čas na snižování sazeb? A jaký pokles sazeb čeká nás?

28.1.2024 v 22:36 | Karma: 10,21 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik