Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

Základní přehled

  • Spojené státy - smíšená data ukazující pomalu zpomalující ekonomiku, a zároveň přetrvávající inflaci.
  • Evropa - inflace poklesla, ale s ní i ekonomika (data z výrobního sektoru).
  • Česká inflace je na inflačním cíli ČNB, ale stále jsou inflační tlaky, které nelze podceňovat

Na trzích převládá nejistota, kdy začne americká centrální banka (FED) snižovat úrokové sazby. Nejistota investorů se projevila v týdenním poklesu cen akcií i zlata. 

 

Detailnější pohled

Spojené státy

Výsledky americké inflace za únor opět nepříjemně překvapily, když nenastalo její očekávané zpomalení.. Míra inflace v únoru dosáhla 3,2 % meziročně (3,1 % v lednu), což bylo více, než trh očekával (3,1 %). Jádrová inflace (inflace bez cen energií a potravin) klesla jen o 1 desetinu na 3,8 % meziročně, když se očekávalo větší zpomalení (3,7 %). Meziměsíčně u jádrové inflace pokračoval nadprůměrný růst o 0,4 % (což by představovalo téměř 5 % meziročního růstu). 

Co to vše znamená pro celoroční výhled americké inflace? Pokud se podíváme na zbytek první poloviny roku, tak zejména nepříznivě působící efekt srovnávací základny zařídí, že meziroční inflace zrychlí směrem k hodnotě 3,5 % Pokud nepřijde prudké ochlazení růstu či výrazný propad cen komodit, tak vše nasvědčuje tomu, že velká setrvačnost v tvorbě cen způsobí, že nový normál pro americkou spotřebitelskou inflaci (tedy CPI) bude alespoň po nějakou dobu 3 %. FED tedy začne sazby pravděpodobně snižovat až v druhé polovině roku (pokud letos vůbec).

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že výrobní ceny v USA se v únoru zvýšily o 0,6 %. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali, že ceny vykážou nárůst pouze o 0,3 %.

Oba výše uvedené údaje jsou jasně inflační.

Průmyslová výroba v USA v únoru meziměsíčně vzrostla o 0,1 % (odhad: stagnace, leden: -0,5 %, revidováno z -0,1 %), meziročně klesla o 0,2 % (leden: -0,3 %, revidováno ze stagnace). 

Americký maloobchod překvapil slabším únorovým výsledkem, kdy po lednovém meziměsíčním propadu (-1,1 %) přišel jen omezený nárůst (+0,6 %). Kromě toho jsou hodnoty růstu maloobchodu o 1% nižší, než únoru 2023.

Oba dva výše uvedené údaje ukazují na chladnoucí americkou ekonomiku, a jsou tedy protiinflační, zejména pak maloobchodní prodej, který se významně podílí na americkém HDP. 

 

Evropa 

V lednu 2024 byla oproti prosinci 2023 průmyslová produkce v eurozóně po sezónním očištění nižší o 3.2 %. Jde o výrazné zklamání, neb trh čekal jen poloviční propad. Meziroční propad, tj. oproti lednu 2023, činil dokonce 6.7 %.

Česká republika

Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly o + 0,3 % meziměsíčně. Meziroční inflace tak dál zvolnila z 2,3 % v lednu na 2,0 % - tedy přesně na cíl centrální banky.

Meziměsíčně zdražují zejména pohonné hmoty a dovolené. Naopak levnější jsou ceny potravin - po lednové stagnaci v únoru dál zlevňují zejména ceny masa, pečiva a olejů. Potraviny vzhledem k vysoké srovnávací základně meziročně klesly o více než 5,5 %. 

Na druhé straně, vysoké inflační momentum si udržuje řada služeb - základní stavební kámen jádrové inflace. Jedná se zejména o služby v pohostinství a hoteliérství (+8,7 % meziročně), kde současně dvouciferně rostly mzdy. Nad dlouhodobými průměry je ale také růst cen v sekci nájemné (6,8 % meziročně) nebo v rekreaci a kultuře (4,3 %). Je tedy jasné, že inflace zatím stále ještě není definitivně poražena, a proto nelze očekávat rychlý sestup sazeb ze strany ČNB. To potvrzují i slova viceguvernérky Evy Zamrazilové, která uvedla, že se na březnovém zasedání bude rozhodovat mezi snížením sazeb o 25 bb a 50 bb. Zároveň vyloučila snížení skokového charakteru. Pokračování v opatrném přístupu ve formě pouze postupného snižování úrokových sazeb preferuje také člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.

Průmyslová výroba na začátku roku meziměsíčně klesla o výrazných 2,3 % a korigovala tak silný meziměsíční nárůst v prosinci o 2,7 %. Meziročně průmyslová produkce v lednu stagnovala, což představovalo negativní překvapení vůči tržnímu konsensu, který předpokládal nárůst o 2,0 %. 

Pokles ekonomiky, který vidíme u nás i v evropské unii je protiinflační jev, a je to přirozený symptom léčby inflace. Tento jev by měl nastat i v americké ekonomice, jinak v ní bude inflace nadále přežívat.

 

Autor: David Kunc | pondělí 18.3.2024 6:56 | karma článku: 7,13 | přečteno: 86x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 4. týdne

Americká ekonomika dále roste. Bude v tomto trendu pokračovat i letos? Ekonomika eurozóny naopak klesá, a výhled není úplně pozitivní. Je čas na snižování sazeb? A jaký pokles sazeb čeká nás?

28.1.2024 v 22:36 | Karma: 10,21 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik