Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J72a45n 11R96á88ž

29. 1. 2024 18:03

Jednou se zajímavostí je, že FED dlouhodobě drží úroky nad inflací a nějak záporně se to na výkonosti ekonomiky zatím neprojevuje. Lze jen čekat, jak dlouho to vydrží.

Pravidlo snižování úrokových sazeb v době poklesu výkonnosti domácí ekonomiky v očekávání, že to napomůže růstu spotřeby obyvatel, není dnes to pravé ořechové. A to zvláště u tak zadlužených států jako je USA a většina zemí eurozóny, kde se krizové projevy mohou zjevit náhle. Zvláště když víme, kdo drží většinu jejich dluhopisů.

Jinak řečeno, udržovat vysokou spotřebu, a tím i růst HDP za cenu enormního a rychle rostoucího zadlužení státu i obyvatel, vypadá na cestu do pekel i u tak otužilé ekonomiky, jako mají Spojené státy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik